Battle of the bollen – Scheepjes secret garden vs Noro Silk Garden

Battle of the bollen – Scheepjes secret garden vs Noro Silk Garden

16 december 2016 0 Door Sietske Kooijman

In Londen kocht ik afgelopen maand een bolletje Noro-garen. Over dit garen heb ik al veel gehoord, de ene review nog positiever dan de andere. Scheepjes bracht niet zo lang geleden een nieuw garen uit: Scheepjes secret garden. Het viel mij (en meerderen met mij) op dat dit garen wel wat lijkt op het Noro-garen, zowel in samenstelling als in uiterlijk. Dat vroeg natuurlijk om een artikel. Vandaag vergelijk ik de twee merken… lees je mee?

Noro Silk Garden

gewicht/lente: 50 gram – 150 meter

Samenstelling: 40% wol, 25% zijde, 25% polyamide, 10% mohair

Aanbevolen haaknaald: 3,5-4

Prijs: €11,95 (0,08 cent per meter)

Noro is een Japans garen Ik wilde al een tijd testen waarom dit garen nou zo positief beoordeeld werd, maar bijna 12 euro voor een bolletje wol gaat zelfs mij te ver (hoewel…). In Londen liep ik tegen een goede aanbieding aan en toen kon ik er natuurlijk niet meer terug. Ik nam een prachtig bolletje mee met roze en paarstinten… ten minste, dat dacht ik. Ik zocht een patroontje uit op ravelry en ik koos voor dit prachtige patroon van freecraftunlimited. Het is een Engels patroon, maar prima te doen, door de duidelijke plaatjes die erbij staan!

Ik begon te haken van binnenuit en daar zag ik tot mijn verbazing een groen draadje. Leuk dat je eigenlijk niet weet welke kleur je uit je bolletje haalt. Een echte verrassing dus.

Dit is het resultaat… Wat vind ik van het garen, is het de hype echt waard? Ik vind het een lastige. Ik merkte dat het garen erg in elkaar draaide tijdens het haken van het patroon. Dat maakt het lastiger om mee te haken. Daarnaast verschilt het garen hier en daar enorm van dikte. Dit geeft het patroon een speels effect, maar is niet voor alle patronen geschikt. Het garen kun je wel prima uithalen, dat vind ik een pluspunt. Vaak zie je bij dit soort garen dat uithalen een enorme crime is, doordat het garen in elkaar blijft klitten.. Het resultaat vind ik wel erg mooi en het verrassingseffect is leuk. Een erg groot minpunt is dan weer dat het garen érg zwak is… Ik kon niet eens een magische ring haken, zonder mijn draad te breken. Misschien ben ik verwend hoor, met mijn onbreekbare katoen van pinguouin, maar een magische ring maken moet toch kunnen vind ik.

Scheepjes Secret Garden

gewicht/lente: 50 gram – 93 meter

Samenstelling: 20% katoen, 20 % zijde, 60% polyester

Aanbevolen haaknaald: 4

Prijs: €5,95 (0,06 cent per meter)

Toen scheepjes een paar weken geleden met een nieuw garen kwam, wat erg leek op het Noro-garen was ik gelijk geïnteresseerd. Het garen is van de nieuwe premium-blend lijn. Dit zijn de bollen met het witte label, hieronder vallen ook bijvoorbeeld het nieuwe stardust-garen en de mohair-rhytym. Het garen komt in acht verschillende kleurstellingen. Ik maakte hetzelfde patroon.

Dit garen lijkt iets meer gemêleerd dan het Noro-garen, er lijken wat meer “spikkels” in te zitten, terwijl het Noro-garen subtieler verloopt. Niet beter of minder, gewoon anders. Het garen haakt prima, ik denk door het katoen wat er in zit en is een stuk zachter dan het Noro-garen. In dit bolletje zit een minder groot kleurverloop dan in het Noro-garen. het verrassingseffect is dus minder groot. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant weet je wel wat je koopt en kun je de kleuren goed op je project afstemmen. Ook dit garen is niet zo sterk. Ik kon de draad erg makkelijk breken, maar zo erg als bij het Noro-garen is het niet.

Vergelijking

Ik heb geprobeerd het bolletje van scheepjes qua kleuren een beetje aan te passen aan het Noro-garen, dat is mislukt!

Ieder bolletje heeft plus- en minpunten. Ik som ze even voor jullie op.

Noro-garen

Positief

  • een enorm groot kleurverloop, iedere kleur die uit je bolletje komt is weer een verrassing
  • mooi eindresultaat
  • goed uit te halen

Negatief

  • zwakke draad
  • érg duur
  • verschil in dikte in de draad

Scheepjes-garen

Positief

  • Haakt fijn, door katoen in de draad
  • lekker zacht

Negatief

  • Zwakke draad
  • lastiger uit te halen

 

Eindoordeel

En dan het eindoordeel… Welk bolletje mag er door naar de volgende ronde en welk bolletje mag van mij terug het schap in! Het is denk ik wel duidelijk hè… Ik vind het Noro-garen zijn geld niet waard. Zeker, het is een luxe blend… Zijde én mohair in één bolletje belooft heel wat meer dan het waarmaakt wat mij betreft. Het scheepjesgaren vind ik ook niet het beste garen waar ik ooit mee gehaakt heb, maar wel een stuk beter dan het Noro-garen. Leuk dat scheepjes een wat exclusievere lijn is begonnen met mooie kwaliteiten. En deze battle bewijst maar weer eens dat ik tien keer liever haak met katoen, dan met wol! Wat mij betreft is Secret garden de winnaar van deze strijd!

No votes yet.
Please wait...