Daar spin je garen bij – Kristel Heijndijk-Douze

Daar spin je garen bij – Kristel Heijndijk-Douze

1 december 2016 6 Door Sietske Kooijman

In de nieuwe rubriek: Daar spin je garen bij, vraag ik een keer per maand een bekende uit de haakwereld het hemd van het lijf! Vandaag trap ik de serie af met Kristel Heijndijk-Douze, de ontwerpster van de door mij zo geliefde mystery blanket! Lees je mee?

Zoals jullie weten ben ik fan van de Mystery Blanket. Hoe vaak ik de aanbieding niet bekeken heb, in mijn winkelmandje gedaan heb en weer weggeklikt heb is niet op één hand te tellen. Maar uiteindelijk waagde ik de gok en drukte ik op bestellen. Hoewel het een rib uit mijn lijf is, is de mystery blanket één van mijn favoriete projecten van dit jaar! Dit ligt niet in de laatste plaats aan de prachtige patronen die ontworpen zijn door Kristel Heijndijk-Douze. Reden genoeg leek me, om haar het hemd van het lijf te vragen!

afbeelding-4

Kristel stelt zich even aan jullie voor: “Ik ben Kristel, getrouwd met René, moeder van een zoon van 18 en een dochter van 13. Ik werk op de financiële- en personeelsadministratie van een kinderdagverblijf. Ik werk gemiddeld 28 uur per week, en naast mijn werk en alle huidhoudelijke taken vind ik het heerlijk om te haken en te breien. Mijn moeder heeft het me geleerd toen ik een jaar of 7 was. In de jaren ’70 en ’80 waren gehaakte gordijnen enorm in de mode. Mijn moeder haakte wat af, en zo ben ik ook besmet met het haakvirus. Ik haak dus al 40 jaar. Ik begon met kleertjes te haken voor mijn barbie’s. Ik haak het liefst met katoen, en vooral Catania vind ik erg fijn. Dat heeft een mooie glans. Ik haak nooit echt gekke dingen, maar wel te gekke dingen! zo vind ik het superleuk om van oude “oma” kleedjes, in hippe kleurtjes, bijvoorbeeld een mooie schaal te maken door hem op te stijven met Paverpol of suikerwater. Ik vind het geweldig om van vintage patronen iets heel nieuws te maken.”

afbeelding-12

Ik ben erg benieuwd welk project een speciaal plekje heeft in Kristels hart. Net als ik, heeft ze daar geen eenduidig antwoord op: “Dat is een hele moeilijke vraag! Bij veel projecten, bijvoorbeeld kraamkado’s heb ik altijd wel een speciaal plekje.” Als ik Kristel vraag naar een speciaal haakfeitje, noemt ze iets wat denk ik alle haaksters herkennen: “Een echt gek haakfeitje heb ik niet, maar als ik een toer natel, moet je echt je mond houden en me niet storen!” Herkenbaar, niet? Ik ga altijd gewoon hardop tellen als mijn man iets tegen me wil zeggen als ik aan het tellen ben, dan is de hint snel genoeg duidelijk!

afbeelding-1

Kristel staat natuurlijk niet voor niks in de picture. Ze is namelijk de ontwerpster van onder andere de prachtige mystery blanket van de breiclub, maar hiernaast ontwerpt ze nog veel meer dekens, granny’s en af en toe zelfs amigurumi’s! Haar allereerste uitgeschreven ontwerp is het folklorekussen, speciaal ontworpen voor een mysteryproject van de breiclub. Daarvoor haakte Kristel al vele projecten, zonder zich bewust te zijn van het feit dat het een eigen ontwerp was. Gewoon lekker haken dus. Wat dan een goed ontwerp is? Kristel vertelt: “Een goed project moet uitdaging bieden aan gevorderde haaksters, maar ook te volgen zijn voor beginnende haaksters. En ik kan je zeggen dat dat niet altijd meevalt. Voor mij is het lastig te bepalen wat een beginnende haakster wel of niet kan. Maar als het resultaat is dat een beginnend haakster ervan heeft geleerd en de gevorderde het met plezier heeft gehaakt is mijn missie geslaagd!” Dat lijkt me inderdaad lastig! Maar als ik de blokken van de mystery blanket zo bekijk, is ze daar prima in geslaagd.

afbeelding-6afbeelding-3

Zo’n mystery-blanket is natuurlijk een heel proces. Kristel vertelt erover: “Samen met de eigenaresse, van de breiclub, Babette en de ontwerpster van de breideken hebben we om de tafel gezeten. We hebben gekeken naar de voorgaande projecten en alle kritiek besproken. Daarmee hebben we een stap gezet in wat we willen en wat juist niet. Daarna hebben we de garens uitgekozen. toen dat eenmaal rond was zijn we begonnen. Dan ga je keuze’s maken. In 2015 had de haakdeken steeds zes dezelfde blokken. Daarmee creëer je wel een evenwicht in de deken, maar voor 2016 was de opdracht van de breiclub om juist geen herhalingen te doen, maar om 40 unieke blokken te maken. Dat is dan niet perse mijn keuze, maar een keuze die is gemaakt aan de hand van alle feedback van de deelnemers in 2015.” Lijkt me best lastig! En doodeng om de reacties te horen! Ook Kristel blijkt dit te ervaren. Ik vraag haar wat het leukste en het minst leuke is aan het ontwerpen van de mystery blanket. “Het leukste is natuurlijk het hele mysteriegebeuren. De spanning van de garens die je ontvangt, en daarna de patronen. de hele commotie om het project heen. Iedereen die elkaar helpt en adviseert. Het is heel erg leuk om daar een onderdeel van te zijn. Het minst leuk is de spanning vooraf. In 2015 kregen mijn mede-ontwerpster en ik best wat kritiek, dat het saai was om 6 x hetzelfde patroon te haken bijvoorbeeld. Voor deze mystery blanket was ik ook heel onzeker en gespannen. Ik baal er enorm van als er foutjes in de patronen zitten, die zowel ik als de testhakers niet hebben gezien. En als dat boven water komt door de deelnemers vind ik dat niet leuk.” Ik kan me goed voorstellen dat dit vervelend is, maar die paar kleine foutjes wegen niet op tegen de prachtige patronen! Wat een werk moet dat geweest zijn zeg.

blokje-deze-week mystery-blanket mystery-blanket-haken

Als allerlaatste ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd welk blokje Kristels favoriet is. “Mijn favorieten zijn natuurlijk de granny’s die ik echt zelf heb ontworpen en niet gemaakt zijn uit bestaande steken. Dus bijvoorbeeld blok 8. En zo komen er nog meer de komende maanden. Maar wat de hele opzet was van de MB 2016, de spanning, het leerzame, en mijn visie om een deken te maken van mooi garen en uiteindelijk een deken te maken waar je naar kunt kijken en waar je aan kunt voelen door de structuren die de steken hebben is voor zover geslaagd.” Wat een mooie afsluiter! Ik mag nog vier maanden genieten van de prachtige patronen van Kristel en ook daarna blijf ik haar zeker volgen! Jullie ook?

blokje-1

Blok 8

 

Rating: 5.0. From 3 votes.
Please wait...