De haakhand van: Laura van Happy Hooked

De haakhand van: Laura van Happy Hooked

11 december 2016 1 Door Sietske Kooijman

Vandaag staat er een nieuwe rubriek op het programma. In “de haakhand van” vertelt een haakster over zijn of haar haakleven. Vandaag trappen we af met Laura van de blog Happy Hooked. Ze timmert hard aan de weg als blogster en is bezig met haar prachtige eerste ontwerp (waar ik na de eerste foto al verliefd op was!). Ik voel me dus vereerd dat zij deze reeks wil aftrappen. Ze neemt jullie vandaag mee in een proces, waar ik mij nog niet aan gewaagd heb: het ontwerpen van een eigen patroon. Lezen jullie mee? Enne, vergeet niet even een kijkje te nemen op haar eigen blog! Leuk als je haar ook gaat volgen!

Mijn eerste ontwerp

Even voorstellen
Ik ben Laura, 25 jaar en net begonnen met het schrijven van mijn eigen blog: Happy Hooked. Dit betekent voor mij: Gelukkig verslaafd… aan haken. Ik haak inmiddels ongeveer 2 jaar en ben helemaal verslaafd geraakt, maar ik vind mezelf ook nog een beginner die nog een heleboel moet leren. In mijn blog neem ik jullie graag mee in dit leerproces, met tips en tricks en alles wat mij bezig houdt op het gebied van haken.  Ik vond en vind het trouwens doodeng om te bloggen, maar toen ik zag dat Sietske de stoute schoenen had aangetrokken, dacht ik: ‘Dan durf ik het ook!’. Sietsaandehaak is dus mijn voorbeeld en daarom vind ik het ook zo leuk dat ik mag aftrappen in deze nieuwe rubriek!

Mijn eerste ontwerp
De afgelopen weken ben ik druk geweest met het maken van een eigen ontwerp. Het is altijd mijn droom geweest om zelf knuffels en patronen te gaan ontwerpen en nu heb ik de eerste stap gezet om deze droom te verwezenlijken. Ik wil jullie dan ook graag kennis  laten maken met de stappen in mijn ontwerpproces, want het is echt heel moeilijk om zelf iets te ontwerpen.

Stap 1: Iets ontwerpen wat nog niet bestaat en waar je zelf blij van wordt!
Voor mij is het belangrijkste aan haken en daarover bloggen, dat ik dingen maak waar ik oprecht blij van wordt. Voor dit ontwerp wist ik van te voren twee dingen: Ik wil iets maken van Scheepjes nieuwste garen: Stardust en het moet iets te maken hebben met kerst of winter. Scheepjes Stardust is super mooi garen met een subtiele glitter erin en dus heel erg geschikt voor een project gericht op kerst. Bij kerst en winter moest ik gelijk denken aan sneeuw en sterren. Ik had dan ook vrij snel besloten dat het iets moest worden met sterren, sterren in zeshoeken, want meerdere zeshoeken aan elkaar maakt een kussen of deken.
Ook ben ik echt helemaal verzot op patronen, dus wilde ik graag een ontwerpen maken met een gaaf patroon. In eerste instantie dacht ik aan zwart en wit, maar uiteindelijk koos ik toch voor donkerblauw & wit. Sterren en de hemel, je snapt het wel.


Ik heb gekozen voor Scheepjes Stardust, de kleuren Andromeda en Pegasus

Stap 2: Heel veel schetsen
Na genoeg ideeën te hebben in mijn hoofd, heb ik er papier bij gepakt en ben ik gaan schetsen.

Stap 3: Beginnen met haken en doorgaan totdat het perfect is
Na mijn schetsen ben ik eigenlijk gewoon begonnen met haken. Ik heb even de basis van een zeshoek opgezocht op internet en ben begonnen. De basis van een 6hoek is trouwens gewoon een Granny Square, maar dan met 6 blokjes van 3 stokjes in plaats van 4 blokjes.
Al hakende kwam ik erachter dat ik graag lijnen wilde maken van dubbelstokjes, over je al eerder gehaakte werk heen. Dit idee komt van mijn meest favoriete patroon: Sophies Universe, het ontwerp van Dedri Uys van www.lookwhatimade.net, waarvan een hele duidelijke Nederlandse vertaling staat op: www.haakdingen.nl

Uiteindelijk heb ik verschillende versies gehaakt, met steeds weer verbeteringen op mezelf.

Eerst dacht de ster in eén kleur te maken

Vervolgens koos ik toch voor 2 kleuren. Deze lijkt het meest op mijn getekende ontwerp, maar de punten zijn niet recht en hij krult ook op.

Dit is hem dan, het uiteindelijke ontwerp! Ik heb het midden gekozen van het ontwerp hierboven, maar hem toch anders afgemaakt. Ik vind hem passen bij zowel de winter als bij kerst. Wat vinden jullie?

Het kostte me uiteindelijk een stuk of 10 pogingen en ik heb wel 6 verschillende patronen opgeschreven, maar het is me gelukt en ik ben echt wel trots op mijn allereerste ontwerp. Ik heb hem ook nog met de kleuren andersom gemaakt.
Jullie mogen kiezen van welke zeshoek ik er nog een stel bij ga maken, zodat we gaan zien hoe meerdere zeshoeken aan elkaar eruit zien.

Kiezen jullie voor links of rechts?

Ik hoop dat jullie me allemaal willen gaan volgen, dan zien jullie binnenkort het echte eindresultaat en het gratis patroon!

Liefs, Laura

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...