De kerstgedachte: Knuffeldekens haken

De kerstgedachte: Knuffeldekens haken

28 december 2016 0 Door Sietske Kooijman

Een tijdje geleden kwam ik op facebook de groep “Knuffeldekens” tegen. Zelden werd ik op een groep zo persoonlijk en enthousiast ontvangen. Ik ben lid van veel, héél veel haakgroepen, maar deze sprong er voor mij echt uit! Daarom vertel ik jullie er graag meer over!

 

Anneke en Fran zijn de enthousiaste beheerders van deze groep, die twee jaar geleden opgestart is. De beheerders van destijds zijn er mee gestopt en deze twee dames hebben het stokje overgenomen. Een nobele taak. De groep zet zich namelijk in om belangeloos dekens en knuffels te haken voor kinderen die dat om wat voor reden dan ook nodig hebben. Kinderen die ernstig ziek zijn of een broer of zus hebben die ernstig ziek is, maar ook kinderen die getraumatiseerd zijn door een heftige gebeurtenis komen in aanmerking. De groep heeft voor het Ronald McDonald-huis, Villa Pardoes en het Sinterklaashuis al vele kinderen blij gemaakt met hun eigen troostdeken of knuffel! Wat fijn dat deze groep er is! Ik weet door mijn ervaringen bij Stichting Heppie dat een knuffel of deken écht een veilige haven kan zijn voor een kind. Erg mooi dat deze dames zich daar zo voor inzetten!

 

 

De groep heeft inmiddels 62 leden uit het hele land, maar er kunnen er natuurlijk altijd meer bij! De groep is op zoek naar haaksters of breisters, maar ook naar sponsoren. Uiteraard is een donatie van harte welkom, in de vorm van geld, maar ook, en vooral in de vorm van haak- of breigaren. Dit vindt je al bij de Zeeman of Wibra vanaf €1,-.

“Wat is er mooier dan een kind blij maken met een knuffeldeken of knuffel als ze een steuntje nodig hebben”

Wil je graag meehaken, of heb je thuis nog een deken of een stapel granny’s liggen waar je niks mee doet? Sluit je dan vooral aan! De dekens worden gehaakt van granny’s van 20 bij 20 centimeter, maar dat is dan ook de enige eis. Op de groep vind je het basispatroon van de klassieke granny, maar ook andere granny’s zijn welkom! Je bent dan ook volledig vrij in het kiezen van de patronen en kleuren voor je deken. Daarin kun je dus volledig los. Naast dekens worden er ook knuffels en kussens gemaakt, die bestemd zijn voor broertje(s) en/of zusje(s) van het kind. Wat ook erg gewaardeerd wordt, zijn zorgenvriendjes. Dit zijn knuffels met een rits in plaats van een mond. In de knuffel kunnen kinderen dan een briefje doen met hun zorgen, zodat het zorgenvriendje deze zorgen voor ze bewaart. Ik weet uit ervaring dat deze knuffels een enorme steun kunnen zijn voor kinderen omdat ze op deze manier hun zorgen even uit handen kunnen geven. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Daarnaast helpt het kinderen een heftige gebeurtenis beter te kunnen verwerken en geeft het ouders houvast en steun om het gesprek met hun kind aan te gaan.

 

 

Uiteraard wil ik je nergens toe verplichten! Ik vertel je alleen wat mijn ervaringen zijn met deze groep. Ik ben érg enthousiast geworden. Uiteraard door het goede doel van de groep, maar ook door de persoonlijke houding, het enthousiasme en de bevlogenheid van Fran en Anneke. Ik heb dan ook besloten me in te gaan zetten voor dit doel. Mijn stapel met haakprojecten, de ene groter dan de andere, blijft maar groeien. Zoals het er nu voorstaat, gaat dit ook niet minder worden. Ik zal dan ook een deel van mijn haaksels aan dit project doneren. Wil jij mij achterna gaan? Word dan vooral lid van de facebookgroep Knuffeldekens of kijk op www.knuffeldekens.nl. Er zijn natuurlijk haaksters en breisters nodig, maar die haken en breien niet voor niets. Weet jij dus iemand die in aanmerking komt voor een deken of knuffel? Laat het dan ook vooral weten! Dit kan via de facebookgroep of de site, maar je kunt ook mailen naar info@knuffeldekens.nl

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...