Draadkracht

Draadkracht

24 mei 2017 4 Door Sietske Kooijman

Afgelopen Zaterdag was het zover. Er is in de haakwereld 1 activiteit die al lang, heel lang op mijn lijstje stond: Mijn eigen garen verven. Hoe tof zou het namelijk zijn, om een eigen Siets aan de Haak garen te hebben. Toen ik op de, voor mij eerste editie van de Knit en Knot, kennis maakte met de dames van Draadkracht, was ik dan ook spontaan verliefd! Helaas kwam het er deze editie niet van om een workshop te volgen en ook de tweede editie had ik het te druk met het beantwoorden van jullie vragen. Afgelopen zaterdag op de breidagen heb ik dan ook heel bewust de tijd genomen om deze workshop te gaan volgen. En met succes!

De slogan van Draadkracht is “Sterk door Handwerk”! Een naam die niet voor niets gekozen is. De eigenaresse, Geja Muffels, startte Draadkracht toen zij zelf te kampen had met een Burn-out. Ze merkte dat ze gelukkig werd van het werken met wol en door creatief bezig te zijn. Na haar burn-out heeft ze deze ervaringen gebruikt om Draadkracht te beginnen. Een goede keuze, want dit bedrijf springt er voor mij echt uit! Het enthousiasme waarmee Geja vertelt over haar passie voor garen en garen verven en de vrolijkheid die ze hierbij uitstraalt, maakt een workshop bij Draadkracht een ervaring om nooit te vergeten!

Een workshop start met het kiezen van je garen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Knit me again. Dit is een erg bijzonder garen. Deze sokkenwol bestaat uit 28% Europese landwol, 26% Zuid-Afrikaande Mohair, 26% Eco-Alpaca uit Bolivia en 20% polyamide. Het garen is daardoor heerlijk zacht! Maar dat is niet het enige. Dit garen wordt gemaakt van resten van de meubelstoffabricage. Dit garen heet dus niet voor niets Knit me again! Hoe tof is dat. Het garen komt op strengen van 100 gram en bevatten 300 meter. Ze worden gebreid of gehaakt op naald 3/3,5.
  • Mini’s (met of zonder glitter). Je kunt ook kiezen voor het verven van 5 mini’s Je kunt dan een setje maken van bij elkaar passende kleuren, of juist helemaal los gaan! Ik heb gekozen voor deze variant.
  • Knit the road yak (jongens, je wordt toch vrolijk van deze namen?). Dit garen is een samenstelling van 60% merino, 20% zijde, 20% Tibetaanse Yak. Dit garen is van zichzelf wat donkerder, waardoor je na het verven prachtige diepe kleuren krijgt!
  • Merino Sokkengaren. Naast de vorige spectaculaire garensoorten, kun je ook kiezen voor basic en een streng Merino Sokkengaren verven. Dit garen bevat maar liefst 425 meter op 100 gram!

Zoals jullie kunnen lezen heb ik gekozen voor de mini’s. Met glitter natuurlijk, you know me! Op de workshoptafel stonden verschillende bakjes met verf. Deze speciale wolverf, valt uit elkaar in meerdere kleuren als je deze op het garen dept. Hierdoor krijg je prachtige overlopende kleuren en geen harde lijnen. Daarnaast lagen er kwasten, spuitjes en stempels. Een heerlijke tafel dus voor iedere creatieveling!

Zoals je ziet ligt er voor je een stuk plastic folie, om te voorkomen dat de verf doordrukt op de tafel. Je krijgt een aantal strengetjes garen (ten minste in mijn geval), en je kunt aan de slag!

Uiteindelijk verfde ik zeven strengetjes garen, dankzij een lieve bonus van Geja! Ik startte met mijn kleuren, roze en paars. Ik merkte echter dat mijn strengen steeds kleuriger werden. Ik was even bang dat het een ratjetoe van verschillende kleuren zou worden, maar uiteindelijk bevatten de strengen toch een mooi verloop. Leuk om dat te merken!

Als je het garen geverfd hebt, wordt het door de dames van Draadkracht verhit in de magnetorn. Hierdoor gaat de verf zich hechten. Thuis moet de de strengen nog een keer goed naspoelen en opnieuw laten drogen. En dan is dit het resultaat!

Ik ben heel erg blij met mijn garen! Ik heb bij Geja nog een aantal ongeverfde mini’s besteld. Ik ga er een echt draadkrachtig project van maken. Ik ga de uitdaging aan: Ik ga een tapestry-sjaal maken. Ik denk dat het garen prachtig gaat verlopen, zeker in combinatie met de witte strengen. I’ll keep you posted.

MAAR! Ik heb nog een bonus voor jullie. Ik heb namelijk speciaal voor jullie een streng Knit me Again mogen verven. Deze kunnen jullie winnen! Dit garen is heerlijk zacht en heeft ook nog eens een goed verhaal!

Echte Siets aan de Haak wol dus! Ik ging aan de slag met paars, roze en een prachtige kleur blauw!

Hier alvast een sneak peek! Ik ben zelf heel blij met het resultaat!

En dit is hem dan! Het knit me again garen is een wat dikker sokkengaren. Je kunt er prachtige projecten mee maken. Zo breidde Draadkracht deze mooie omslagdoek!

Ik ben heel benieuwd wat jullie zouden willen maken met deze streng garen. Je vindt je winactie op mijn facebookpagina. Bovendien vind je daar nog drie andere winacties! Neem snel een kijkje dus!

Oké, vooruit, nog 1 overzichtsfoto dan. Gewoon omdat ik er zelf zo blij mee ben!

 

Rating: 4.7. From 3 votes.
Please wait...