Een kus(sen) voor HEPPIE

Een kus(sen) voor HEPPIE

22 januari 2017 1 Door Sietske Kooijman

Zoals jullie weten heb ik me nog niet zo lang geleden aangesloten bij de facebookgroep Knuffeldekens haken. Ik had een leuk gesprek met de beheerders, Fran en Anneke, en zo kwam HEPPIE ter sprake… want ja, uiteindelijk draait ieder gesprek dat ik voer nou eenmaal uit op HEPPIE! We besloten de krachten te bundelen en zo ontstond het project: Een kus(sen) voor HEPPIE!

Wat is HEPPIE?

Inmiddels ben ik al ruim vijf jaar actief als vrijwilliger bij stichting HEPPIE, inmiddels onderdeel van Stichting Het Vergeten Kind. HEPPIE organiseert vakanties en weekenden voor kinderen die om wat voor reden dan ook niet de kans hebben om onbezorgd kind te zijn.

“In Nederland krijgen namelijk 60.000* kinderen niet de kans om kind te zijn. Het gaat om een groeiende groep kwetsbare kinderen en jongeren met schrijnende achtergronden. Hun ouders kunnen niet voor ze zorgen, ze groeien op in een gezin met grote schulden, ze moeten voor hun zieke of verslaafde ouders zorgen of worden uitgesloten en gepest omdat ze moeilijk contact maken vanwege een achterstand of stoornis. Deze kinderen zitten vast in een net van problemen, zorgen en negatieve ervaringen. Ze kunnen zich niet ontwikkelen. Komen niet verder. Heppie wil dit niet accepteren en laat zien dat het ook anders kan. Door ze uit de vicieuze cirkel te halen en in hun kracht te zetten. Door ze te overspoelen met positieve aandacht, gezelligheid en fijne herinneringen. Heppie geeft ze een steuntje in de rug. Zodat ze weer verder durven kijken en de toekomst met nieuwe moed tegemoet gaan!”

Voor zo’n mooi doel móet je je toch wel inzetten! Het is zo fijn om tijdens de vakanties de kinderen te zien opbloeien en groeien. Ze leren samen te spelen, ze leren dat ze niet de enige zijn die het moeilijk hebben én ze leren dat ze zichzelf mogen zijn. Doordat er gewerkt wordt met 1-op-3-begeleiding, zijn we bij HEPPIE in staat ieder kind in zijn eigen kracht te zetten en ieder kind de begeleiding te geven die hij of zij nodig heeft. En toegegeven, ik ben kapót na een week HEPPIE, maar ik hoef maar even terug te denken aan de stralende koppies van de kids en ik heb weer energie voor 100… nou ja, na drie dagen bijslapen dan!

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat we het leven van deze kinderen niet in één week kunnen veranderen, dat is ook helemaal niet het doel. Wat we wél kunnen doen is “onze” kinderen een positieve ervaring meegeven door ze een geweldige week of weekend te geven. En dat is wat we doen. We horen dan ook regelmatig van kinderen of ouders dat de kids nog maanden met de groepsfoto onder hun bed geslapen hebben. Dát is het HEPPIE-effect. En ja, dan zie je er als leiding ook wel eens zó uit….

Knuffeldekens haken

In het voor- en najaar draai ik weekendcyclussen. Kinderen komen dan vier maanden achter elkaar een weekend per maand naar heppie. Toen ik dit aan Fran en Anneke vertelde, was het idee al snel geboren… Hoe tof zou het zijn als we ieder kind in mijn cyclus een kussen kunnen geven dat ze gedurende de weekenden kunnen gebruiken en daarna als herinnering mee naar huis kunnen nemen. Zo gezegd, zo gedaan! Een oproepje op de facebook-pagina en een nieuwe actie was geboren. Er kwamen gelijk superveel leuke en positieve reacties van de dames uit de groep en de eerste kussens sijpelden al snel binnen.

Inmiddels heeft ook de facebook-groep “een knuffel voor…” aangeboden mee te helpen aan dit project. Erg tof! Hoe meer dames haken, hoe meer kinderen we blij kunnen maken!

Help jij ook?

Wil jij ook graag helpen? Dat kan natuurlijk! Je kunt je aansluiten bij een van de facebookgroepen: Knuffeldekens haken of een knuffel voor…. Kun je niet haken, breien of naaien, maar wil je wel je steentje bijdragen? Stuur mij even een mailtje op info@sietsaandehaak.nl, dan kunnen we samen kijken wat je kunt doen!

Zet jij je in voor een goed doel? Wat ik jouw HEPPIE-moment van afgelopen week?

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...