In the picture: Stip en Haak

In the picture: Stip en Haak

16 november 2016 1 Door Sietske Kooijman

Ik ben al een tijdje lid van de facebookgroep van Stip en Haak, en hoe meer knuffels ik voorbij zie komen, hoe verliefder ik word! Tot mijn grote verrassing staat Herriët van der Wiel ook op de knit en knot. Een uitgelezen kans dus om eens wat meer over haar te vertellen! Lees je mee?

Herriët vertelt over de start van haar haakcarrière: “Ik ben altijd al creatief bezig geweest maar in eerste instantie alleen achter de naaimachine. Ik heb de Mode vakschool gedaan en was altijd in de weer met stoffen, totdat ik ongeveer vijf jaar geleden het haken ontdekte. Ik kon al wel haken, in mijn jeugd had ik al wel eens een gordijntje gehaakt. Zo’n valletje uit de jaren 70. Een collega van mijn man was tassen aan het haken van Zpagetti garen, dat dikke textiel garen.
Ik wilde dat ook eens gaan proberen en vond het zo leuk! Maar na een aantal tassen wilde ik wat anders, er werden allerlei kleurtjes dunner garen aangeschaft en ik begon met het haken van Amigurumi. Vijf Jaar geleden waren er nog niet zoveel haakboeken in omloop dus ik dacht, waarom kan ik zelf niet eens wat ontwerpen. Maar nog niet eens met het idee om de patronen te verkopen. Snuf konijn was mijn eerste ontwerp en dit konijn liet ik zien op Hyves. Haha, toen was er nog geen Facebook! Men was daar zo enthousiast over en wilde graag het patroon van Snuf hebben. Van het een kwam het ander en Stip & HAAK was geboren.” Snuf Konijn is dan ook wel een fantastische knuffel!

snuf-konijn
Of Herriët ook een favoriet patroon heeft? Stiekem wel! “Het is moeilijk om mijn favoriete patroon uit te kiezen want allemaal zijn ze stuk voor stuk mijn “kindjes” maar als ik toch moet kiezen is het mijn eerste ontwerp Snuf konijn. Juist omdat Snuf zo simpel en in zoveel verschillende variaties te maken is, heeft dit konijn mijn voorkeur.”
“Mijn inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan.”, zo zegt Herriët, “op internet, op straat, overal waar ik ben. Als ik dan weet welke knuffel ik wil gaan maken dan begin ik met het verzamelen van foto’s, plaatjes van bijvoorbeeld cartoons en kijk ik goed naar hoe het echte dier eruit ziet. Van daaruit ga ik beginnen.
Soms lukt iets meteen, maar vaak moet het ik keer op keer uithalen voordat het helemaal naar mijn zin is. Ondertussen worden alle toeren genoteerd in een schriftje.”

rendier
We vroegen haar ook wat het vreemdste is dat Herriët ooit heeft gehaakt: “” Het vreemdste wat ik ooit gehaakt heb, ik heb eigenlijk geen idee… 🙂 Misschien ooit een mega muffin, die ik haakte als surprise voor Sinterklaas. Echt vreemd was deze muffin niet maar wel heel groot! Waar ik het meest trots op ben, is toch wel dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Dat had ik een aantal jaren geleden niet durven dromen.” En terecht Herriët! Je bent een groot voorbeeld voor mij :-).

uil
Maar, zijn er ondanks dat nog dromen? “Ik zou het heel leuk vinden om ooit een eigen boekje uit te brengen, misschien komt dat nog eens op mijn pad. En ik zou het heel leuk vinden om mijn patronen nog bekender te maken in het buitenland.” Ik kan het me goed voorstellen. Ik was eigenlijk verbaasd dat er nog geen boekje is. Ik zou hem zeker kopen!

kat

En hoe dat dan is voor haar omgeving, inmiddels heel normaal! “Mijn omgeving ziet mij niet anders dan met een haaknaald en garen in mijn handen. Mijn man en kinderen weten niet beter dan dat er overal garen, kladjes en knuffels liggen :-). In het begin vonden ze het misschien wat raar, zo’n hakende vrouw in het hoekje van de bank maar ondertussen zijn ze het gewend en zijn ze zeker trots op mij.”

Waar Harriët een van mijn voorbeelden is, was ik erg benieuwd of zij zelf ook voorbeelden heeft. Ze vertelt: “Ik heb zeker meerdere voorbeelden op haakgebied maar als ik zou moeten kiezen dan vind Tessa van Riet-Ernst er wel uitspringen.” Jullie kennen haar wel van die leuke knuffels van Diana.

eend 1 thumbnail_Adam en Eva en appel - klaar

Ik vind het zo knap hoe ze iedere keer weer op zulke leuke, originele ideeën komt. En dat doet ze al jaren! Ook heeft ze een heel eigen stijl die mij aanspreekt en haar boeken zijn altijd met grote zorg gemaakt.

Dan heeft Herriët tot slot nog een hele waardevolle haaktip voor jullie: “Als je begint met Amigurumi haken dat het handig als je eerst de basisbeginselen van het haken gaat leren. Dus lossen, vasten en stokjes haken maar ook het minderen en meerderen van steken. Om dit te oefenen kun je heel goed met het gratis patroontje van bijvoorbeeld “konijntje Pluis” beginnen, dit patroon kun je downloaden via mijn website: http://stipenhaak.nl/gratis-patronen/.
Als dat goed wil lukken kun je het groter aanpakken en met de andere patronen beginnen. En misschien nog wel belangrijker: Als je werkje eerst niet is wat je voor ogen had probeer niet op te geven. Je zult zien dat door het vele haken het steeds mooier gaat worden. Oefenen, oefenen en oefenen dan krijg je vanzelf de smaak te pakken :-)” Ik heb hier niets aan toe te voegen! Behalve dan dat we nog een superleuke actie hebben! Om je te motiveren, verloot Harriët een haakpatroon naar keuze van haar site, en daar staan héél veel leuke patronen op. Kijk snel op de facebookpagina van Siets aan de Haak wat je moet doen!

No votes yet.
Please wait...