Kraken of Aanhaken: Kauni-garen

Kraken of Aanhaken: Kauni-garen

7 april 2017 7 Door Sietske Kooijman

Er zijn zo van die producten die al sinds de start van mijn haakcarrière op mijn lijstje staan om te proberen. Een van die producten is het verloopgaren van Kauni. Dit garen wordt vooral gebruikt door brei-fanaten, maar je kunt er ook prima mee haken. Op de knit en knot raakte ik in gesprek met Marcel van Quilt en Vilt. Toen hij vroeg of ik het Kauni-garen wilde reviewen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Lezen jullie mee?

Samenstelling: 100% scheerwol

Aantal gram/meters: 160 gram – 640 meter

Prijs: €12,95

Verkrijgbaar bij: Quilt en Vilt

Ik heb al vaker staan kwijlen bij de prachtige kleurverlopen van het Kauni-garen. Hoewel het regenbooggaren verreweg het populairste is, staan er meer bollen op mijn lijstje.   

Dit zijn enkele van mijn favorieten… Goh, rood en paars, ik ben in ieder geval voorspelbaar ;-).

Van Quilt en Vilt kreeg ik een bol regenbooggaren mee om te reviewen. En ik begrijp héél goed waarom deze bol het populairste is. Het garen verloopt perfect van kleur en je kunt hier prachtige projecten mee maken. Als je goed kunt breien, kun je de mooiste sjaals maken, door het verloopgaren te combineren met een effen kleur, of juist door twee bollen tegen elkaar in te breien.

Sinds de knit en knot lag deze bol me aan te kijken.. maar ja, af en toe heb je garen liggen dat zó mooi is dat je er bijna niet mee durft te beginnen. Het was dus wachten tot het perfecte project in mijn hoofd popte. En dat gebeurde woensdagavond. De Soof! Sophies Universe is (en blijft wat mij betreft) toch de koningin onder de cals! Ik trok de stoute schoenen aan en begon. En als ik de smaak te pakken heb, kan ik bést projecten afmaken! Ik haakte drie avondjes door en voilà, een sophies garden was geboren. Dit garen is gemáákt voor dit patroon. Ik vind hem prachtig geworden!

Af en toe heb je zo van die projecten die preciés zo uitpakken als je hoopt! Dit was er zo een. Zoals jullie misschien wel weten kun je sophie nog véél groter maken, maar dan komt het regenbooggaren niet meer zo mooi uit. Omdat je toeren dan zo lang worden, ontstaat er een te groot kleurverloop binnen 1 toer, waardoor de aansluiting lelijk wordt. Je ziet dan precies waar je toeren starten en eindigen. Daarom besloot ik het bij sophies garden te houden. De afmeting is uiteindelijk 40 cm bij 40 cm, gehaakt op naald 3.

Zoals jullie horen ben ik weer enorm enthousiast! Er zitten echter wel een paar nadelen aan het garen. De kwaliteit van het garen is 100% scheerwol. Helaas merk je dat ook, het garen is niet heel zacht en af en toe zelfs wat prikkerig. Jammer, want daardoor zou ik het niet gebruiken voor bijvoorbeeld een deken. Voor een omslagdoek of kussen kun je dit garen prima gebruiken!

Een groot voordeel is dat er enorm veel meters op een bol zitten. Je betaalt wel 12,95 voor een bol, maar kunt daar ook een heel eind mee haken (en een nog langer eind mee breien!). Fijn! Uiteindelijk vind ik dan ook dat het garen een prima prijs heeft!

Kraken of Aanhaken?

Ondanks het kriebelige karakter van het garen, is dit een absolute aanhaker! Ik ben verliefd op het kleurverloop en overweeg zeker om nóg een soof te maken met een andere bol. Welk kleurverloop zouden jullie graag willen zien?

Dat wil ik ook! 

Ik kan me voorstellen dat je gelijk naar de winkel wilt rennen om dit garen met eigen ogen te bekijken. Quilt en Vilt heeft de grootste collectie Kauni-garen van Nederland. Ze hebben zowel het verloop-garen als de effen kleuren. Daarnaast verkopen ze het bijzondere Kauni Bulky garen. Dit is lontwol gehaakt op naald 10, met hetzelfde kleurverloop als het “gewone” Kauni-garen. De bulky staat absoluut op mijn lijstje om nog eens te reviewen!

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...