Kraken of Aanhaken: KPC Glencoul DK

Kraken of Aanhaken: KPC Glencoul DK

9 november 2016 1 Door Sietske Kooijman

Op de KreaDoe wist Wendy van Sweet Apple Designs me enthousiast te maken voor een garen dat nieuw verkrijgbaar is in Nederland: KPC garen. Ik hoefde maar één keer aan dit garen te voelen om te weten dat ik verkocht was (letterlijk en figuurlijk). Ik koos voor drie warme herfsttinten (hoe kan het ook anders) en ging thuis aan de slag. Lees mee over mijn ervaringen!

KPC Yarn is een van oorsprong Chinees merk, dat inmiddels overzee is gegaan en in vele landen te koop is. Ze hebben zich toegelegd op wat exclusievere kwaliteiten garen, zoals merino en kasjmier. Dit merk je dan ook zodra je het bolletje vastpakt. KPC Yarn heeft een eigen schapenboerderij in Gostwick, Australië. Je weet dus zeker dat er goed voor de dieren in gezorgd, erg belangrijk!

Inmiddels zijn er vier kwaliteiten KPC-garen uitgekomen: Gossyp, een 100% biologisch katoen. Glencoul, een combinatie van 70% merino en 30% katoen. Novomerino, een 100% merino-garen. Tenslotte is daar Cashmere, een 100% kasjmieren garen (!), dit laatste garen is vanaf Februari ook in Nederland te koop! Ik heb gewerkt met drie bolletjes Glencoul. Door de combinatie van katoen en merino, heb je een heerlijk zacht garen, maar wel de rekbaarheid en de stekendefinitie van katoen!

Glencoul komt in zestig kleuren en is geschikt voor haaknaald 4-4,5. Op de KreaDoe, waren slechts dertig kleuren verkrijgbaar, maar die vormden al een prachtig palet! Veel mooie diepe kleuren, met een enkele uitblinker. Leuk vond ik ook dat er enkele kleuren bij zaten, die ik nog niet in andere garens gezien had. Op de knit en knot ga ik zeker even alle zestig kleuren bekijken! Op 1 bolletje zit maar liefst 116 meter. Dat zou je niet zeggen als je naar de grootte van het bolletje kijkt. De wol zit erg strak opgewonden, wat fijn is, omdat je je draad goed uit het midden op kunt pakken, zonder dat je bolletje gelijk uit elkaar valt.

kpc

Ik koos voor deze drie kleuren, beetroot (de roze kleur), purple wine (de paarse kleur) en furnace (de oranje kleur). Wat ik superleuk vind, is het strikje en het kaartje die om het bolletje zitten, dat maakt het echt een cadeautje. Op het kaartje kun je iets schrijven, als je de bolletjes cadeau doet aan iemand, hoe leuk is dat! Ik weet al wel wat er op mijn lijstje staat voor de feestdagen!

Tsja, en toen begon het brainstormen, wat ga ik maken… Ik wilde iets haken, waar je de steken en de kleuren goed in kan zien. Ik ging het internet op, maar kon geen patroon vinden dat me kon bekoren. Toen ik in bed lag, kreeg ik in een keer een idee voor een granny, waar het garen perfect geschikt voor zou zijn. Om 1.30 stapte ik dus maar weer uit bed (tsja, goede ideeën moet je niet laten verwateren), en begon aan mijn eerste granny. Ik haakte eerst bobbels, maar die popten niet goed, dus ik besloot over te stappen naar de popcornstitch. Zie hier het resultaat!

15033626_1136837746369576_15865699_n

Ik haakte eerst de granny in één kleur, om het garen goed te kunnen beoordelen. Waar ik al bang voor was klopte, ik ben verliefd! Het garen is heerlijk zacht en strak gedraaid, waardoor je eigenlijk nooit door je draad heen steekt. Je kunt de draad prima vanuit de binnenkant van het bolletje oppakken, waardoor je bolletje niet alle kanten oprolt. Door de combinatie van Merino en katoen, kun je de steken goed zien, waardoor je werk een speels effect krijgt.

14996571_1136837763036241_1913285647_n

Waar ik mijn granny haakte met haaknaald vier, zou ik de volgende keer misschien 4,5 pakken. De popcornstitch is best een strakke steek, dus ik merk dat mijn granny, ondanks het blokken nog een beetje kromtrekt. Niet perfect dus, maar eigenlijk vind ik dit effect ook wel speels.

14961533_1136837673036250_1437064911_n 15046249_1136837506369600_993162978_n

Bijzonder he, wat en verschil in kleurvolgorde kan doen… het lijkt wel een compleet andere granny! Tijdens het afhechten van de draadjes (haat, ze zouden toch iets moeten bedenken om dat leuker te maken), vond ik de achterkant eigenlijk ook best leuk… een dubbele granny dus!

14971879_1136837496369601_1088344968_n

Na het maken van drie granny’s zien mijn bolletjes er als volgt uit.

15032515_1136839229702761_790723885_n

Ik denk dat ik prima nog zes granny’s uit deze bolletjes kan halen. Je kunt er dan een leuk kussentje van maken. Jullie gaan dit garen dus zeker terugzien in de wekelijkse updates.

Ben je ook zo enthousiast geworden? KPC Glencoul DK is onder andere te koop bij de webshop van Sweet Apple Design voor €4,95 per bol. Van deze webshop gaan jullie deze week nog meer horen! Aanstaande donderdag staan zij in the picture op Siets Aan De Haak!

Rating: 3.5. From 2 votes.
Please wait...