Kraken of Aanhaken: Kunstigdatwel

Kraken of Aanhaken: Kunstigdatwel

19 januari 2017 0 Door Sietske Kooijman

Afgelopen November op de Knit en Knot raakte ik aan de praat met Hedy Kunst, van de webshop Kunstigdatwel. We hadden een erg leuk gesprek, waaruit maar weer eens bleek dat de wereld kleiner is dan ik dacht, Hedy woont namelijk, net als mijn schoonmoeder in Zaltbommel. Ze maakt fantastische knuffels die echt anders zijn dan alle andere amigurumi’s die ik tot nu toe haakte. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Hedy’s knuffels kenmerken zich door een wat grovere structuur, doordat ze met relatief dik garen en haaknaald vier gehaakt worden. Je krijgt zo een extra stoere knuffel. Stoer zijn haar ontwerpen zeker. Zo maakte ze een vossenkop voor aan de muur, een teckel met een hoed én zonnebril en een megaschattige giraffe

en last but not least: een aap die met bananen schiet! Hoe gaaf is dat! Ik kreeg op de knit en knot dit pakket van Hedy mee om hem te testen. En dat deed ik.

Haakpakket Aap

Zelden heb ik zo’n compleet haakpakket gezien. Je hebt écht alleen een haaknaald nodig om te starten. Alles zit in het pakket: het garen, de ogen en zelfs de vulling. Erg fijn, want zo heb je gewoon alles bij elkaar! Goed gedaan!

Ik heb van de bruine kleur nog een compleet bolletje over. Dit is voor mij een beetje dubbel… Fijn dat er ruim voldoende garen geleverd is, zodat je je een foutje kunt permitteren. Ik had van de andere twee bolletjes vrijwel niets over. Als je een onderdeel dan echt compleet opnieuw moet doen, heb je een probleem. Aan de andere kant wordt het pakket daardoor wel duurder. Maar goed, daar staat tegenover dat het wit en het rood, waar je beide maar een klein beetje van nodig hebt, netjes afgemeten is. Dat drukt de prijs dan weer.

Wat ook erg fijn is dat je het patroon erbij krijgt in een handig boekje. Zo hoef je niet de hele tijd van je beeldscherm te lezen, of moeilijk te doen met printen. Het boekje heeft een fijn formaat, waardoor je het makkelijk naast je neer kunt leggen. Hedy heeft het patroon erg duidelijk uitgeschreven, en de wat moeilijkere stukken, die vooral bij de ogen en de neus zitten, zijn verduidelijkt met een filmpje op haar site. Wat ik wel miste is de aanduiding van de kleuren bij verschillende onderdelen. Als je naar de kleuren kijkt op het plaatje, spreekt dit voor zich, maar je moet toch iedere keer terugbladeren. Misschien iets voor een volgend patroon :-).

Eerste hulp bij haakpatronen

De aap is niet het makkelijkste patroon dat ik gehaakt heb. Er zitten soms best tricky stukjes en priegelige werkjes in. Mij ging het goed af, maar ik kan me voorstellen dat het voor beginnende haaksters lastig is. Maar geen nood: Hedy heeft de Eerste Hulp Bij Haakpatronen-service. Kom je er niet uit, stuur je gewoon een foto naar haar toe en vertel je waar je niet uit komt. Ze doet dan haar uiterste best om je weer op weg te helpen. Zo’n extra service zie ik niet vaak!

Rico creative cotton aran

De aap wordt gehaakt met rico creative cotton aran. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik over het garen niet zo enthousiast ben. Het splijtte bij mij enorm. Dat ligt misschien ook aan mijn hand van haken, ik haak erg los. Toen ik eenmaal de slag te pakken had, ging het prima, maar mijn favoriet wordt het niet. Doordat het garen wat losser gedraaid is, wordt het grove effect van de knuffel wel versterkt. Ik snap dus waarom Hedy voor dit garen heeft gekozen. Je moet gewoon iets beter je best doen om ermee te haken.

Aan de haak

Wat een pittig patroon is dit zeg. Hedy maakt gebruik van meer en andere technieken dan ik gewend ben van amigurumi’s. Superleuk om weer nieuwe dingen te leren, maar dit zorgde ook voor een hoop achteruit haken. En dat ik niet zo goed ben in achteruit haken, weten jullie inmiddels wel. Het duurde dan ook een tijdje voor dit patroon helemaal af was… Bijna twee maanden om precies te zijn. Iedere keer als ik een moeilijk stukje gehaakt had, legde ik het patroon weer even weg. Afgelopen week kreeg ik het op mijn heupen en móest de aap af. Niet in de laatste plaats omdat ik Hedy al meerdere malen beloofd had dat de review nu écht online zou komen. Nou, bij deze! Het laatste stukje was nog wel even zwoegen. Jullie weten dat ik geen ster ben in het in elkaar zetten van knuffels… het ontbreekt me gewoon aan ruimtelijk inzicht! Dus gingen de armpjes eraan, er weer af, er weer aan, er weer af… en nog een keer eraan. Toen heb ik ze maar laten zitten, omdat anders mijn garen helemáál naar de filistijnen zou zijn. Misschien toch eens een cursusje doen! Nu zijn jullie vast erg benieuwd naar het resultaat…. Voila!

Toegegeven, mijn aap is niet perfect… Hij loopt een beetje mank en hij kijkt een beetje scheel, en op sommige plekken zie je zijn ingewanden door zijn huid heen, maar al met al vind ik het toch een schatje geworden! Wat jij?

Conclusie

Als je zin hebt in een uitdaging is deze aap zeker voor jou geschikt. Wil je iets rustiger van start gaan, heeft Hedy ook erg leuke patronen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de teckel of het uiltje. Deze zijn erg geschikt voor beginnende haaksters. Daarnaast heeft Hedy een aantal kleinere gratis patronen op haar site staan. Momenteel is er een cal bezig waar ze 10 weken lang iedere week een bloem haakt. De eerste twee zien er al prachtig uit, dus dat belooft wat. En hoe leuk, als het lente wordt, heb je je eigen boeket bij elkaar gehaakt! Al met al krijgt Kunstigdatwel een Aanhaken!

Deze knuffl wordt gedoneerd aan het project knuffeldekens haken. Deze groep vrouwen haakt dekens, kussens en knuffels voor kinderen die op wat voor manier dan ook steun nodig hebben. Wil je ook aanhaken? Ga naar de facebookgroep of kijk op hun website!

 

Rating: 5.0. From 3 votes.
Please wait...