Kraken of Aanhaken: Leer handletteren met Hemelsblauw

Kraken of Aanhaken: Leer handletteren met Hemelsblauw

14 februari 2017 2 Door Sietske Kooijman

Ik heb een hoop contacten en nieuwe haakvrienden opgedaan op de Knit en Knot afgelopen November. Eén van de vele leuke mensen die ik daar ontmoette zijn de meiden van Hemelsblauw. Annemarij en Hanneke zijn net als ik haakfans, maar zijn nog gekker op handlettering. Niet lang na de knit en knot kwam er ontzettend gaaf nieuws: een eigen boek! Afgelopen week was het zover en werd “Leer handletteren met Hemelsblauw” gelanceerd. De meiden stuurde mij een exemplaar op, dus wordt het hoog tijd voor een nieuwe uitdaging: kan ik meer dan haken? Lees snel verder!

Je kunt “Leer handletteren met hemelsblauw” kopen op de webshop van Hemelsblauw. Het boek kost €12,99.

Het boek ziet er erg mooi uit! Dat kon natuurlijk niet anders met twee van die creatieve meiden. Het boek heeft ook een fijn formaat en blijft makkelijk open liggen. Wat mij betreft een must bij creatieve boeken, zo irritant als je halverwege een toer bent en je boek valt dicht! Gelukkig heb je daar bij dit boek geen last van. Als je het boek doorbladert valt gelijk op dat er lekker veel werkruimte is! Heel fijn, want van oefenen leer je ten slotte het meeste! Wat nog fijner is, is dat je de werkbladen ook los kunt downloaden op de site van hemelsblauw. Achter in het boek zit een inlogcode waarmee je bij de online werkbladen kunt. Dit bestand kun je printen zo vaak als je wilt. Voor mij ideaal, want ik houd mijn boeken graag netjes. Zo ben ik altijd geweest. Als ik vroeger op school in een nieuw schrift begon, móest de eerste bladzijde foutloos! Maakte ik een foutje, scheurde ik gewoon de pagina eruit en begon ik opnieuw. Tsja, af en toe ben ik ook een beetje raar.

Ik zette dus de printer aan en ik besloot maar gewoon te beginnen met het eerste alfabet. Een beetje koudwatervrees had ik wel. Op de basisschool had ik een hekel aan schrijven en tekenen is al helemaal niet mijn sterkste kant. Ik besloot het gewoon te zien als een uitdaging en ging van start!

Ziet er niet slecht uit toch, voor een eerste keer! Heel fijn dat hemelsblauw je bij de hand neemt, en dat je eerst gewoon kunt oefenen met overtrekken. Daarna mag je zelf aan de slag, maar er staat nog wel hulplijntjes. Ik merkte dat ik vaak met het puntje van mijn tong uit mijn mond zat te schrijven.

Nu dit goed ging, werd het tijd om verder te gaan met stap 2. De labels. In het boek staan acht verschillende labels die erg makkelijk te tekenen zouden zijn. Dat moest ik toch ook kunnen. Gewoon beginnen en stapje voor stapje aan de slag.

Voor de gevorderde handletteraar en de goede tekenaars onder ons, ziet dit er waarschijnlijk verschrikkelijk uit. Voor mij, als meisje zonder tekentalent (ik kan nog niet eens fatsoenlijke een hartje tekenen), is het fantastisch. De labels lijken gewoon op het voorbeeld. Alleen heb ik nog een beetje moeite met ruimtelijk inzicht (what’s new) en inschatten waar mijn lijnen precies naartoe gaan. Nog een beetje verder oefenen dus.

Na deze twee avonturen was het wel weer even genoeg geweest met het oefenen. Gelukkig staan er in het boek ook veel mooie quotes (“Niet perfect is ook goed!”) en achtergrondinformatie. Voor mij, als handletterleek (leuk scrabble-woord trouwens), is de info erg leuk om te lezen. Door de vlotte schrijfstijl van Annemarij en Hanneke is het een feestje om te lezen. Voor je het weet ben je alweer bij een volgend alfabet aangeland. Dit keer met wat meer diepte. Lastig, maar ik kon het aan!

Wat grappig dat een paar extra lijntjes zo’n andere letter vormen. Ik had daar nog nooit over nagedacht! Ook hier merkte ik dat ik af en toe moeite had met het inschatten van de oppervlakte van mijn letters. Er zijn er een paar iets groter of juist kleiner uitgevallen dan de bedoeling was. Maar hé, daarom oefenen we toch!

Na twee keer het alfabet, wat oefenen met schrijfletters en nog zo’n 100 labels, was het tijd voor het echte werk. Ik besloot wat mooie quotes uit te zoeken om daarmee te gaan oefenen. Ik wist gelijk dat ik wilde starten met mijn favoriete gedichtje.

Lichtpuntjes – Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn!

Dit gedichtje is een soort rode draad door mijn leven. Ik word er altijd heel blij van als ik dit gedichtje lees. Vooraan beginnen maar weer! Lichtpuntjes dus. Eerst maar eens beslissen welk lettertype.

Een hele hoop lichtpuntjes later, was ik redelijk tevreden.

Dit is het resultaat van mijn eerste poging tot handletteren. Ik ben zelf nog helemaal niet tevreden, maar zoals Annemarij me ter aanmoediging appte…

“Imperfection is beauty”

Dapper ging ik door met mijn volgende quote. Van Loesje dit keer, want als je het over goede teksten hebt, mag Loesje wat mij betreft niet ontbreken. Een van mijn favorieten is de volgende:

Zien jullie ook vooruitgang? Bij dit blad kwam ik vooral in de problemen door een verkeerde indeling. Het woord “jou” begon ik veel te vroeg op de regel, waardoor het er uiteindelijk raar uitzag. Maar gelukkig is er niks wat niet opgelost kan worden. We plakken Loesje erachter en hebben weer geleerd voor de volgende keer!

Als laatste móest ik natuurlijk iets doen met mijn eigen naam. En tsja, waarmee kan ik “Siets aan de Haak” ander schrijven dan een bolletje wol. Ook hier zijn er weer flink wat papiertjes doorheen gegaan. Ik quote manlief: “Huh, ik had toch vorige week een nieuw pak printerpapier gekocht?” Oeps!

Eindoordeel

Leer Handletteren met Hemelsblauw is een heerlijk boek voor beginnende handletteraars! het boek doet wat het belooft. Door veel oefenruimte, duidelijke tips en leuke feitjes, kan íedereen leren handletteren. Oefening baart kunst en samen met hemelsblauw maak jij straks ook de prachtigste creaties. Je kunt het boek kopen op de webshop van de meiden. Naast het boek hebben ze nog veel meer leuke producten. Zeker even een kijkje nemen dus!

Het boek krijgt van mij, zoals jullie vast al verwacht hadden een dikke “aanhaken”! Ben jij ook fan? Dan is de facebook-groep Leer handletteren met hemelsblauw ook zeker een aanrader!

Doe jij ook aan handlettering? Ik ben superbenieuwd naar jullie creaties!

 

 

 

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...