Kraken of aanhaken: Merino-garen

Kraken of aanhaken: Merino-garen

5 oktober 2016 2 Door Sietske Kooijman

Welkom bij de allereerste echte review op Siets aan de Haak. Vandaag staat kraken of aanhaken in het teken van Merinogaren! Deze kwaliteit garen dankt zijn naam aan het schaap waar de wol vandaan komt: het merino-schaap. Het staat erom bekend dat het goed ademt en lekker warm is, zonder heel zwaar te zijn. Een goede keus dus, voor een lekker warme deken of een muts of sjaal. Ook voor kleding zijn deze garens prima geschikt. Ik testte zes verschillende merino-garens. Ik heb ervoor gekozen om gewoon simpele granny squares te haken. Zo kun je goed het verschil zien! Kijk je mee naar mijn bevindingen?

 

preview

Lana Grossa Cool Wool Big

Naald: 4

Samenstelling: 100% virgin wool

Prijs: €4,95 voor 120 meter

Eindoordeel: 7

cool-wool-big

Waar ik voor Lang yarns echt een schaartje nodig had om mijn draad af te knippen, trok ik hier de draad zo kapot. Ik denk dat dit komt omdat dit garen bestaat uit meer dunne draadjes die minder strak gedraaid zijn dan de Cool Wool. Dit heeft ook tot gevolg dat je sneller door de draad heen steekt. Het garen is wat minder zacht, maar heeft wel een stoer uiterlijk. Door de vele kleine draadjes, zie je de textuur van je steken goed. Prima garen dus, maar ik ben niet overdonderd!

Lang yarns Merino 120

Naald: 4

Samenstelling: 100% Virgin Wool

Prijs: €4,95 voor 120 meter

Eindoordeel: 9

lang-120 lang-120-zwart

Dit garen haakt geweldig. Het is lekker elastisch en de draad is strak gespannen, waardoor je niet zo makkelijk door de steken prikt met je naald, iets waar ik bij sommige andere garens wel last van had. Het voelt lekker zacht, waardoor ik maar over mijn lapje blijf aaien. Het garen heeft een groot kleurenpalet (43 kleuren), dus ook voor een groter project is dit garen zeer geschikt. Stiekem ben ik een beetje verliefd geworden. Hier gaan jullie dus zeker nog meer van zien!

Katia Basic Merino

Naald: 4

Samenstelling: 52% Virgin Wool, 48% Acryl

Prijs: €2,95 voor 120 meter

Eindoordeel: 8

basic-merino

Dit garen is geen 100% merino-wol. Dat zie je gelijk terug in de prijs. Het scheelt maar liefst twee euro per bol. Zeker als je een groot project aan scheelt dat een slok op een borrel. Dan de grote vraag, merk je het ook in de kwaliteit? Het lapje is duidelijk minder zacht dan de twee voorgaande lapjes, maar het voelt prima aan. Het heeft niet dat “plastic” gevoel wat acryl-garen soms kan hebben en heeft wel de eigenschappen van merino-garen. Ook deze draad is niet zo strak gesponnen als Cool Wool, waardoor je af en toe door de draad steekt. Is dit geen probleem voor je, dan is Katia basic Merino jouw garen.

Katia Merino Aran

Naald: 5

Samenstelling: 52% virgin wool, 48% acryl

Prijs: €5,95 voor 155 meter

Eindoordeel: 7

merino-aran

Ik weet niet zo goed wat ik over dit garen moet vertellen. Het haakt prima, maar niet geweldig… Je steekt af en toe door de draad, maar niet zo vaak… Het lapje voelt niet heel zacht, maar ook niet stug. Gewoon prima dus, maar niet speciaal. Middenmoot dus. De prijs is gelijk een stuk hoger dan zijn broertje, de basic merino, terwijl de samenstelling hetzelfde is. Je haakt dit garen met een grotere haaknaald, waardoor je natuurlijk minder garen nodig hebt voor een project, maar of ik dit die drie euro per bol waard vind, weet ik niet. Het geeft wel een stoerder uiterlijk en je werk wordt wat grover. Het is maar net wat je verwacht van je garen. Ik denk dat dit voor een stoere jongensmuts een geschikte keuze is! Pluspuntje: Met maar liefst 50 kleuren in zijn kleurenpalet, heeft dit garen voor ieder wat wils!

Lana Grossa Bingo

Naald: 5

Samenstelling: 100% virgin wool

Prijs: €4,95 voor 80 meter

Eindoordeel: 6

bingo

Moa, moa… Ik ben niet overdonderd. Het is geen verschrikkelijk garen, dat zeker niet! Maar in vergelijking met de andere garens die ik testte, vind ik dit een middenmoter. En waar dit garen dan zijn lage eindcijfer aan te danken heeft? De prijs! Ik vind de prijs in vergelijking met de andere garens erg hoog. Waar dat aan ligt? Ik weet het niet zo goed. Wat ik wel leuk vind, is dat ze van dit garen ook een neonvariant hebben (dat is natuurlijk mijn cup of tea) en een gemêleerde variant. Daarnaast is het garen te verkrijgen in maar liefst 70 kleuren (daar heb ik de neon en de gemêleerde bollen niet bij gerekend). Als je veel of speciale kleuren nodig hebt, dan is dit misschien wel jouw garen, maar anders zou ik voor iets anders kiezen.

Lana Grossa Royal Tweed

Naald: 5

Samenstelling: 100% Merino-wol

Prijs: €5,95 voor 100 meter

Eindoordeel: 4

royal-tweed

Nee, dit is absoluut niet mijn kopje thee. Bij het aantrekken van mijn magische ring trok ik de draad al kapot (terwijl ik toch echt niet zo agressief was). Daarnaast stak ik een flink aantal keren door de draad. Het uiterlijk vind ik ook niet geweldig. Ik denk dat ik gewoon niet zo’n fan ben van tweed-garen. Het is wel een heel stoer garen, dus ik kan me voorstellen dat dit voor een toffe jongensdeken wel een mooi effect geeft, maar mij heeft het niet kunnen bekoren.

 

Algemeen oordeel:

Ik ben blij verrast door Merino-garen. Ik had hier nooit eerder mee gehaakt. Over het algemeen is het garen lekker zacht en ik kan me goed voorstellen dat je hier een heerlijke sjaal of muts mee kan haken. Ook voor dekens of een vest denk ik dat dit een geschikte kwaliteit is. Al met al denk ik dat de Lang merino 120 zeker terug komt. Ik heb nu twee kleuren… misschien komen er daar nog wel een paar bij… Je gaat het zeker zien de komende tijd! Hebben jullie wel eens met een van deze garens gehaakt? En wat vonden jullie ervan?

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...