Kraken of Aanhaken: Wolwinder

Kraken of Aanhaken: Wolwinder

29 december 2016 2 Door Sietske Kooijman

Van manlief kreeg ik voor mijn verjaardag een wolwinder, die hij bestelde bij CreaMijn. Nadat ik dit apparaatje gespot had bij Wol & Co op de knit en knot, kreeg ik hem niet meer uit mijn hoofd. Daarnaast begon mijn wolvoorraad teveel plaats in te nemen… En dan zijn er twee opties… Geen wol meer kopen, of je wolvoorraad strategischer opbergen. Omdat manlief vermoedde dat de eerste optie geen succes zou worden, kreeg ik van hem een wolwinder. Hierdoor kun je al je bolletjes in no-time “oprollen” tot yarn-cakes, die je makkelijk kunt stapelen en minder plaats innemen. Het perfecte cadeau dus!

Merk: Opry

Prijs: €21,95

Hoogte: 19 centimeter

Ik ben in de zevende hemel met dit cadeau! Het opwinden van een bolletje is zo gebeurd, ik denk dat ik er nog geen minuut mee bezig ben. Je moet even oefenen om de draadspanning ongeveer gelijk te houden, maar dan gaat het als een speer.

Hoe werkt het?

Het principe is heel simpel.

Stap 1: Met de grote roze knop, kun je de tafelklem vaster of losser draaien, zodat je de winder vast kunt zetten aan een tafel of plank. Let op! Hij paste niet om onze salontafel, daarvoor is de klem te klein. Je moet dus even goed kijken waar je het apparaatje aan vast maakt. Alsof het zo had moeten zijn zat er in mijn kerstpakket een mand met een houten plank erop, en daar past hij perfect omheen. Deze mand heeft ook precies de goede hoogte.

Stap 2: Je zet het metalen pinnetje omhoog, Aan de bovenkant zit een opening, waar je je garen doorheen kunt leiden. Ik merkte wel dat het pinnetje snel naar beneden wil schieten, als je dit niet vast houdt tijdens het winden. Je zou het vast moeten kunnen klikken, maar dat lukte bij mij niet. Gelukkig is er altijd duct-tape om dit soort problemen op te lossen. Het nadeel daarvan is alleen dat je het pinnetje niet meer naar beneden kunt doen, waardoor de winder meer ruimte inneemt. Nu is dit voor mij geen probleem, want hij staat standaard aan mijn haaktafeltje geklemd.

Stap 4: Als je je garen door de metalen opening hebt geleid, zet je het uiteinde van je draad vast in de gleuf van het witte stuk.

Het garen blijft hier prima in zitten. Door het begin hier in te klemmen, kun je je bolletje makkelijk vanuit het midden afrollen als je ermee gaat haken. Ideaal!

Stap 5: Draaien maar! Ik laat mijn bolletje meestal gewoon naast de tafel liggen. Bij grote bollen is het fijn om deze in een tas of emmer te doen, om te voorkomen dat je bolletje door de hele kamer vliegt. Tot 90 % van het bolletje gaat het opwinden erg soepel, daarna moet je even uitkijken dat je garen niet in de knoop raakt, omdat het andere uiteinde van de draad nog wel eens in de weg wil zitten. Als je dit met beleid doet, gaat het prima.

En Voilà, dit is het resultaat:

 

 

Het nadeel is wel dat je label niet meer om je bol past, dus daar moet je even mee knippen en plakken.

Ik heb gewoon een stukje wit papier tussen het label geplakt en dan past hij er weer omheen. Handig ook, om bijvoorbeeld je gebruikte haaknaald op te schrijven… Dat wil ik namelijk nog wel eens vergeten! Bij mijn katoenen bolletjes heb ik het label er niet meer omheen gedaan. Eigenlijk zijn al mijn bolletjes van Pinguouin of Phildar. Als ik katoen nodig heb, kies ik op de kleur, niet per se op het merk. Als ik veel garen nodig heb voor een project, koop ik toch nieuw garen voor dat project.

Hier kun je goed zien hoe belangrijk je draadspanning is. De eerste (groene) bol heb ik veel losser opgedraaid dan de crème bol. De laatste is dan ook veel compacter, steviger en beter te stapelen. Je moet wel opletten dat je draadspanning niet té strak wordt, want dan draai je alle rek uit je garen. Gewoon even mee spelen dus!

 

Eindoordeel

Het is best lekker werk, die bolletjes draaien. Foute film op, kopje thee en tas met wol erbij en gaan! Het apparaatje is niet goedkoop, bijna 22 euro, maar als je, net als ik een hoop restjes wol hebt, is het de investering zeker waard. Begin je pas net met breien of haken, zou ik deze even overslaan en investeren in haakgaren of haaknaalden.

Voordelen:

  • Nooit meer gedoe om het midden van je bolletje te vinden
  • Je garen makkelijker opbergen, je kunt de cakes gewoon stapelen
  • Snel: Binnen een minuut heb je je bolletjes omgezet naar een cake

Nadelen:

  • Metalen pinnetje blijft niet goed staan
  • Flinke investering
  • De klem past niet om alle tafels of oppervlakten.

Dus… Wederom een Aanhaken.

Zou jij overwegen ook een wolwinder te gebruiken? Hoeveel restjes garen heb jij nog liggen?

Rating: 4.7. From 3 votes.
Please wait...