Kraken of Aanhaken: Yarn & Colors

Kraken of Aanhaken: Yarn & Colors

8 december 2016 2 Door Sietske Kooijman

Op de Kreadoe maakte ik kennis met het nieuwe garen Yarn & Colors. Ik had er al het een en ander over gelezen op social media, waar mijn hart sneller van begon te kloppen. De hoogste tijd voor een review dus! Is Must-have echt een must-have? Ik testte het voor je uit. Lees snel verder!

Wat is Yarn and Colors

Een aantal maanden geleden werd het nieuwe merk Yarn & Colors geïntroduceerd. Kleur staat in dit merk centraal. Ze hebben een kleurengamma van maar liefst 100 kleuren, die voor alle garens hetzelfde zijn. Zo kun je niet alleen kleuren, maar ook garens makkelijk combineren. Wat een tof idee zeg! Met 100 kleuren in het assortiment is er voor ieder wat wils. Hoe vaak heb je niet een idee in je hoofd, maar kun je niet de juiste kleur vinden? Volgens Yarn & Colors is dit nu verleden tijd! Op dit moment bestaat het assortiment uit vier kwaliteiten: Must-have, Must-Have mini, Super Must-have en Fabulous. Ik testte alle vier de garens voor jullie uit. Om een beetje in de kerstsfeer te blijven, haakte ik sterren, naar een gratis patroon van Crochet Addict.

Yarn and Colors Must-Have

Samenstelling: 100% gemerceriseerd katoen

Aantal meters: 125 (50 gram)

Haaknaald: 2,5-3

Prijs: €2,00

Must-Have is het allereerste garen van Yarn and Colors. Een 100% katoenen garen, met een mooie glans, geschikt voor haaknaald 2,5 en 3. Perfect voor amigurumi-haaksters, was mijn eerste gedachte. Zeker met het uitgebreide kleurengamma van 100 kleuren, voor ieder wat wils. Ik haakte de ster met haaknaald 3.

Een prima katoenen garen, vergelijkbaar met catona van Lana Grossa of Cotton 8 van Scheepjes. Het garen haakt prima weg, maar ik ben niet omver geblazen. Klein minpuntje: ik haal mijn draad altijd uit het midden van mijn bol. Dit lukt niet altijd, maar inmiddels ben ik redelijk bedreven in het vinden van het begin van bolletjes, bij deze bolletjes lijkt het maar niet te lukken. Het gevolg: Yarn Vomiting (wat een briljante namen hebben ze in Amerika hè), je trekt de helft van je bolletje mee uit het midden. Geen idee hoe dit komt, misschien dat het garen net op een andere manier is opgewonden, of net wat strakker op elkaar gedraaid zit.

Eindoordeel: Een toegankelijk garen voor de beginner. Haakt fijn, goed geprijsd, maar springt er niet uit.

Cijfer: 7

Yarn and Colors Must-have minis

Samenstelling: 100% gemerceriseerd katoen

Aantal meters: 25 (10 gram)

Haaknaald: 2,5-3

Prijs: €0,75

Hoe vervelend is het niet dat je voor sommige projecten maar een heel klein beetje garen nodig hebt van een kleur, voor de kleine details in je projecten. Je bent vaak verplicht een hele bol te kopen. Het gevolg: Restjes, heel veel restjes! Nu is meer wol natuurlijk nooit verkeerd, maar Yarn and Colors heeft een fijne oplossing: ienie-mini bolletjes van slechts 10 gram. Het garen is precies hetzelfde als de Must-Have, maar dan in een kleiner bolletje… En even eerlijk, hoe schattig zien die bolletjes eruit!

Hier is het juist supermakkelijk het garen uit het midden te pakken. Pluspuntje dus!

Eindoordeel: Leuke oplossing als je weinig garen nodig hebt, haakt prima!

Cijfer: 7

Yarn and Colors Super Musthave

Samenstelling: 100% katoen

Aantal meters: 115 (100 gram)

Haaknaald: 6-7

Prijs: €5,00

Naast het “standaard” katoenen bolletje, heeft Yarn and Colors ook een garen voor wat grotere projecten. De Super Must-have, haak je op haaknaald 6 of 7. Het is echt een chunky garen, wat je project een grove uitstraling geeft. De Super Must-have is verkrijgbaar in 50 tinten, die overeenkomen met de tinten van de gewone Must-have.

Ik haakte de ster met naald 6. Fijn dat er ook een dikker katoen in de collectie zit. Leuk voor grote knuffels bijvoorbeeld. Ik denk dat je er ook een prachtig kussen van kunt maken. Het garen haakt fijn. De draad is niet superstrak gedraaid, maar desondanks steek je niet door de draad heen. Ik vind de prijs van het garen wel aan de hoge kant. Natuurlijk heb je minder bollen nodig met zulk dik garen, maar goedkoop is hij niet. Is het het dan niet waard? Dat denk ik wel! Het garen haakt heerlijk weg en is voor bepaalde projecten precies wat je zoekt.

Eindoordeel: Leuk als je een keer iets anders wilt. Geschikt voor grote knuffels of home-deco projecten. Ruime kleurkeuze, prima!

Cijfer: 8

Yarn and Colors Fabulous

Samenstelling: 50% katoen, 50% acryl

Aantal meters: 57 (50 gram)

Haaknaald: 6-7

Prijs: €3,50

Wat een tof garen is dit zeg! De Fabulous heeft een hele dikke draad, het doet me zelfs een beetje denken aan t-shirtgaren. Dat is het niet hoor, want als je goed kijkt is de draad gedraaid uit heel veel kleine draadjes, maar door de combinatie van katoen en acryl, is het net of je met 1 draad werkt. Dit geeft je werk een chunky, maar rustige uitstraling. Ik denk dat dit garen ontzettend geschikt is voor home-deco projecten. Denk bijvoorbeeld aan een poef of een chunky kussen. De ster haakte ik met haaknaald 6.

Het haken met dit garen is wel wat lastiger. Doordat het garen zo dik is, moet je echt wel wat kracht zetten. Ik haakte het expres met haaknaald 6 omdat de meeste standaard haaknaaldensets tot maat 6 lopen. Niet iedereen heeft grotere naalden. Het is te doen met 6, zeker, maar met een maatje groter zou het makkelijker gaan. Ondanks dat, vind ik het effect heel tof. Wat me wel opviel was dat zowel de roze als de groene kleur net en slagje anders zijn dan de kleuren van de andere bollen. Ik heb het kleurnummer gecontroleerd, maar het gaat wel degelijk om dezelfde kleur. De kleuren lijken wel wat dieper. Persoonlijk vind ik dit erg mooi, maar als je graag de garens wilt combineren kan dit storend zijn.

Eindoordeel: Tof garen, echt iets anders dan je vaak ziet. Haken met dit garen is wat lastiger, dus niet geschikt voor de echte beginner.

Cijfer: 9

Eindoordeel

Ik denk dat Yarn and Colors goed op weg is om een grote naam te worden in de haak- en breiwereld. Waar ze de collectie begonnen zijn met standaard garens, begint het merk zich al te ontwikkelen. Met name over de Yarn and Colors Fabulous ben ik enthousiast. Het merk onderscheid zich echt door het enorme aanbod in kleuren, dat is dan ook de reden dat ik nog regelmatig terug zal pakken naar dit garen. Voor ieder project de juiste kleur! Jullie gaan hier dan ook zeker meer over horen! Goed gedaan Yarn & Colors, you got me hooked!

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...