Patroon kantkussen

Patroon kantkussen

21 april 2017 13 Door Sietske Kooijman

Ik neem jullie even mee naar mijn artikel over wat ik in 2017 zou willen leren. Ik citeer mezelf:

Challenge 3: Een eigen ontwerp.

Ik denk dat dit een stiekeme droom is van iedere haakster. Inmiddels weet ik heel goed wat ik mooi vind, en vooral ook wat niet. En stiekem heb ik al wel een idee voor een ontwerp. Wat het gaat worden, vertel ik lekker nog niet. Of het ooit online gaat komen, geen idee! Maar hoe tof zou het zijn om een echt siets-aan-de-haak-project te hebben. Wie weet… ooit. Wat zouden jullie dan graag willen zien? Challenge me!

Ik heb nieuws voor jullie… Het is gelukt! Ik was al een tijdje aan het spelen met verschillende steken. Toen ik het Tek-Tekgaren van MadeByVon in handen kreeg, ging het vanzelf! Toegegeven, ik heb het een aantal keer moeten uithalen, maar toen ik eenmaal op dreef was ging het soepel. Gisteren liet ik jullie al een sneak peek zien en de reacties waren overweldigend!

 

Nu is het dan toch zover… Het allereerste Siets aan de Haakpatroon! Ready? Set. GO!

Tips & Tricks

  • Dit patroon komt het mooiste uit met wat dikker garen, ik heb Tek-Tekgaren gebruikt van 100% katoen, voor haaknaald 6,5/7. Ik heb het kussen gehaakt op haaknaald 6. Ik had precies genoeg aan 1 bol van 300 meter!
  • Je zult merken dat de voorkant van het kussen kleiner wordt dan de achterkant, doordat de reliëfstokjes ervoor zorgen dat het werk naar binnentrekt. Dit is geen probleem, daardoor valt de achterkant mooi om het kussen heen en zie je de rand vasten waarmee je de twee zijden aan elkaar haakt goed!
  • Zorg ervoor dat je aan alle zijden van je kussen ongeveer twee centimeter overhoudt als je de lap gehaakt hebt. Je kunt het haakwerk strak trekken bij het aan elkaar haken, zodat de hoes mooi strak om het kussen komt te zitten.

Heel veel plezier met het haken van mijn allereerste patroon! Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie uitwerkingen! Heb je vragen? Schroom niet om ze onder dit blog te plaatsen. Je kunt me ook mailen op info@sietsaandehaak.nl.

Voorkant:

Zet een lossenketting op van een meervoud van 7 lossen + 2

Toer 1: 1 stokje op iedere losse

Toer 2: 3 keerlossen voor het eerste stokje, reliëfstokje voor, *sla 2 steken over, haak in de volgende steek: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes; sla 2 steken over, 2x reliëfstokje voor* Herhaal ** tot einde, maar vervang het laatste reliëfstokje voor door een gewoon stokje

Toer 3: 3 keerlossen voor het eerste stokje, reliëfstokje achter om het reliëfstokje voor, *sla 2 st over, 2st, 1 l, 2st in de losse van je waaiertje, 2 reliëfstokje achter* Herhaal ** tot einde, maar vervang laatste reliëfstokje achter door een gewoon stokje

Toer 4: 3 keerlossen voor het eerste stokje, reliëfstokje voor om het reliëfstokje achter, *sla 2 st over, 2st, 1 l, 2st in de losse van het waaiertje, 2 reliëfstokje voor* Herhaal ** tot einde, maar vervang het laatste reliëfstokje voor door een gewoon stokje.

Herhaal toer 3 en 4 tot de gewenste hoogte.

1 na laatste toer: 3 lossen voor het eerste stokje, reliëfstokje voor om reliëfstokje, *2 l, v in l, 2 l, 2 reliëfstokje voor* Herhaal ** tot einde, maar vervang laatste reliëfstokje door een gewoon stokje

Let op: Als je geëindigd bent met toer 4, lees je in voorgaand stukje “reliëfstokje achter”, waar staat “reliëfstokje voor”. Ben je geëindigd met toer 3, kun je gewoon het patroon volgen.

Laatste toer: 3 lossen voor het eerste stokje, reliëfstokje achter om Reliëfstokje voor, *2st in 2l, st in v, 2st in 2l, 2 reliëfstokje achter* Herhaal ** tot einde, maar vervang laatste reliëfstokje door een gewoon stokje

Let op: Als je geëindigd bent met toer 4, lees je in voorgaand stukje “reliëfstokje voor”, waar staat “reliëfstokje achter”. Ben je geëindigd met toer 3, kun je gewoon het patroon volgen.

Achterkant:

Zet een lossenketting op met even veel lossen als de lossenketting van de voorkant van het kussen.

Toer 1: Stokje op iedere losse

Toer 2: Stokje op ieder stokje

Herhaal toer 2 tot de gewenste hoogte

Aan elkaar haken:

Ik heb ervoor gekozen om de achterkant voor te houden bij het aan elkaar haken, omdat ik het stoere effect van de achterkant van de vaste goed bij de voorkant van het kussen vond passen.,

Leg de twee lappen met de achterkant op elkaar, start in een hoek. Haak 3 v in de hoek, waarbij je je haaknaald door de lussen van beide lapjes steekt. Haak de lappen aan elkaar door om ieder stokje 2 vasten te haken aan de linker- en rechterkant en door 1 vaste in iedere steek te haken aan de boven en onderkant. In de hoeken haak je steeds 3 vasten.

Veel plezier met haken!

Rating: 4.2. From 11 votes.
Please wait...