Sfeerverslag en shoplog Pera & Pasha

Sfeerverslag en shoplog Pera & Pasha

10 februari 2017 0 Door Sietske Kooijman

Halverwege December maakte ik een halve wereldreis voor een bezoekje aan Pera en Pasha in Pijnacker. Eens binnenkijken in deze winkel, stond al maanden op mijn lijstje. Deze winkel is de homebase van mr. Cey, die jullie wel kennen van zijn fantastische boeken over Hero én zijn boek Knuffelkussens haken én een van de grootste wolwinkels van Nederland. Een waar wolhalla dus en een must-see voor iedere haak- en breister! Ik vertel jullie graag over mijn ervaringen.

Eerste indruk

Toen ik nat en koud binnenkwam in de winkel, viel mijn oog gelijk op deze fantastische wand, hier word je toch gelukkig van als wol- en kleurliefhebber…

Toen ik mijn ogen uiteindelijk van deze wand los kon trekken, had ik tijd om de rest van de winkel te bekijken. Pera en Pasha is een enorm grote en ruim opgezette winkel, maar wel knus en gezellig. Door de grote tafel in het midden van de winkel, waar een man of vijf heerlijk zat te breien en haken, voel je je gelijk thuis. Ik werd ontvangen door Oscar, samen met Cey de eigenaar van de winkel. Met een kopje thee in de aanslag begint hij te vertellen.

In alles wat hij vertelt, valt op dat hij en Cey een topteam zijn. Waar Cey een creatief wonderkind is, die alle haakpatronen zo uit zijn mouw lijkt te schudden, is Oscar de zakelijke en commerciële kracht. Oscar vertelt over hoe het succes van Pera en Pasha ontstaan is. Toen Cey vijf jaar geleden uit Turkije naar Nederland kwam, was het voor hem lastig om een baan te vinden. In Turkije leren alle kinderen, jongens én meisjes van jongs af aan haken en breien. Als jong kind bleek al dat hij hier talent voor had, en in Nederland besloot hij deze kracht weer op te pakken. Door de contacten in Turkije was het voor hem makkelijk om aan mooi garen te komen. Zijn talent viel gelijk meer mensen op en vanuit de directe omgeving kwamen steeds meer haakverzoekjes. Zoveel zelfs, dat hij het niet meer aankon. Op dat moment besloten hij en Oscar een winkeltje te openen, waar mensen terecht konden voor haakadvies én om beter te kunnen voldoen aan de vraag, die inmiddels via-via enorm gestegen was. En de vervolgstap was makkelijk gemaakt… Als we een winkel hebben, laten we dan wat garen inkopen en eens kijken hoe dat loopt. De rest is geschiedenis. Inmiddels is Pera en Pasha een van de grootste haakwinkels van Nederland, met twee verstigingen en mr. Cey is een grootheid in de haakwereld. Hij heeft 3 boeken én een garenlijn op zijn naam staan. “Een klein goudmijntje”, zoals Oscar hem vriendschappelijk noemt.

Onderscheidend

Wat mij vooral opvalt is dat dit topteam er ontzettend goed in is om zich te onderscheiden. In alles wat Oscar vertelt, blijkt zijn commerciële talent, gecombineerd met een liefde voor mooie producten én haken. Dit blijkt een gouden combinatie. Ik heb vele garens gezien en getest, maar de mr cey cotton springt er voor mij echt uit. Niet zozeer vanwege de kwaliteit, katoen blijft ten slotte gewoon katoen, maar vanwege de prachtige kleuren. Dat ik niet de enige ben, blijkt wel, want het schap was bijna leeg verkocht toen ik in de winkel was.

Ieder seizoen worden er nieuwe kleuren uitgebracht, die perfect bij elkaar passen. Heel slim en voor mij, als ramp in het combineren van kleuren, een must! Naast de cotton is er afgelopen jaar een nieuwe lijn uitgebracht: de cotton fine! Dezelfde kleuren, maar een stuk dunner, geschikt voor haaknaald 2.

Een andere manier waarop Pera en Pasha zich onderscheidt zijn de boeken van mr Cey. Hero en de draak is het eerste boek van zijn hand. Dit was in haakland uniek door de combinatie van voorlees- én haakboek. Hoe leuk is het dat je het verhaal voorleest aan je (klein-)kinderen terwijl de hoofdpersonen er live bij zijn. Dit bleek een gouden idee, want het boek werd een hit. Inmiddels is deel 2: Hero en de magie van kerst al een paar maanden uit en deze is zo mogelijk nóg leuker!

En zo zien alle figuren er bij elkaar uit. Té leuk toch! Naast deze twee boeken over Hero, schreef hij het alom bekende boek Knuffelkussens haken. Deze staat hoog op mijn wensenlijstje! En dat het niet bij deze drie boeken blijft, is een ding wat zeker is. Het is wat mij betreft alleen wachten op de aankondiging van een nieuw boek!

Een laatste manier waarop deze winkel zich onderscheid is het aanbod van garen. Natuurlijk verkopen ze de alom bekende merken, zoals Scheepjes, Stylecraft en Lana Grossa, maar de garens van het merk Papatya zijn een paradepaardje. Papatya is een Turks merk, met een variëteit aan prachtige kwaliteiten! Mijn favoriet is absoluut  de Papatya Batik, misschien omdat dit mijn allereerste échte wolbestelling was, twee jaar geleden. Mijn eerste liefde dus. Ook de Papatya Joyful is érg in trek. En niet zonder reden, want met dit garen kun je perfect poolen.. je weet wel, dé hit op haakgebied van dit jaar. Volgende week komt er, váák aangevraagd, een tutorial online met dit garen!

Weetje: Pera is de wijk in Istanbul waar Cey is opgegroeid en Pasha betekent luxueus, maar betaalbaal

Shoplog

Na een gesprek van bijna een uur, móest ik natuurlijk nog een rondje door de winkel. Ik kwam uiteraard niet met lege handen thuis!

Oeps… Ach, alles voor de blog zullen we maar zeggen! Ik neem jullie even mee door mijn aankopen.

Nadat ik het rendier gehaakt had, was ik natuurlijk hooked.

Ik nam dus twee pakketjes mee om Oma Riet en de Kerstman te haken. Voor alle figuren uit de boeken van Cey kun je kant en klare pakketjes kopen in de winkel én op de site van Pera en Pasha.

Een grote verrassing… Scheepjes Cocktail is een voor mij onbekend garen, terwijl ik toch dacht dat ik redelijk op de hoogte was. Het is een combinatie van katoen en acryl. Ik ben erg benieuwd en jullie kunnen hier dan ook zeker een review van verwachten!

Daarnaast belandden er twee yarn cakes in mijn winkelmandje… Enorm verschillend, maar allebei even mooi.

Waar de linkerversie mij gelijk opviel door de prachtige herfstkleuren, is de rechter juist fris en sprankelend. Inmiddels ben ik begonnen aan een omslagdoek van de “lenteversie”, dus die zien jullie binnenkort terug!

Ik nam ook een voorraadje haaknaalden mee. Ik breidde mijn tulip etimo-lijn uit met haaknaald 2 en 2,5. Nu ik steeds vaker amigurumi’s haak, zijn deze onmisbaar in mijn haakstash. Ik ben tegenwoordig écht wel fan van Tulip Etimo (tip: begin er niet aan, want je bent gelijk verpest ;-)).

Naast heel klein, ging ik ook voor heel groot. Voor de droomdeken van wolplein had ik namelijk nog haaknaalden nodig in maat 7 en 10. Ook deze vond ik!

Wat nu al mijn favoriete aankoop is, zijn deze bolletjes van mr cey cotton.

Als je mijn blog vaker bezoekt, herken je de kleuren vast wel… Inmiddels zijn er namelijk alweer twee bestellingen binnengekomen met extra bolletjes. Ik gebruik dit garen voor de door mij zo geliefde discover the seasons-cal.

Als laatste neusde ik nog even door de aanbiedingen en ik kwam dit bolletje Mille Colori van Lana Grossa tegen. Ook dit garen staat al een hele tijd op mijn lijstje. Ik ben nog in dubio over het project wat ik hiermee ga maken, dus tips zijn welkom!

Dat was hem dan jongens. Ik heb mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken gestoken, maar dat zijn jullie inmiddels wel van me gewend toch? Ben je in de buurt van Pijnacker (20 minuutjes met de metro vanaf Rotterdam Centraal) of Bergen op Zoom, is een bezoekje aan Pera en Pasha écht een must. Liggen deze twee steden niet op je route is de webshop ook een absolute aanrader.

Hebben jullie al eens geshopt bij Pera en Pasha? Wat ik jouw favoriete aankoop?

 

Rating: 5.0. From 3 votes.
Please wait...