Siets haakt de wereld rond met… Marieke Dissel

Siets haakt de wereld rond met… Marieke Dissel

6 juni 2017 2 Door Sietske Kooijman

In dit allereerste echte artikel in de nieuwe serie Siets haakt de wereld rond, interview ik Marieke Dissel van Made by Mriek. Deze superenthousiaste en vrolijke ontwerpster tekende voor het allereerste patroon van de amigurumi-cal! Lezen jullie mee?

Allereerst vraag ik me af: Where did it all started, hoe is je haakpassie ontstaan? Marieke vertelt: “Ik ben in september 2009 begonnen met haken. Nadat ik was gestopt met mijn grote passie dansen was ik onbewust al een tijd opzoek naar een nieuwe hobby. Op een crea beurs kwam ik het boekje ‘Kinderbreiboek’ van Rina Soffers tegen en ik ging aan de slag. Ik wilde het liefst knuffeltjes maken en kwam erachter dat er meer haakpatronen van knuffels zijn dan breipatronen, dus leerde ik mijzelf haken aan de hand van het boek ‘Amigurumi gehaakte fantasie figuren’ van Sabine Uhl-Ficher. Ik kwam er niet helemaal uit, dus heb ik ook jaren ‘verkeerd’ gehaakt. Ik sloeg de draad om mijn naald heen zoals ik ook met breien deed, yarn under, waardoor je een strakker resultaat kreeg. Maar het werkte prima voor mij, zeker voor het maken van amigurumi’s!” Dat dat een gouden idee was, bleek wel. Inmiddels heeft Marieke twee boekjes geschreven: Dierencupcakes haken en Feestpoppetjes haken. Daarnaast blogt ze al ruim 7 jaar over al haar haakavonturen op www.madebymriek.nl. Ook op instagram is ze erg actief!

Ik vraag Marieke wat meer over haar ontwerpen. Ze vertelt over haar eerste ontwerp: “Mijn eerste eigen ontwerp was de beren cupcake. Ik zocht een leuk cadeautje voor de verjaardagen van mijn oma´s die één week na elkaar jarig zijn. Dus ik zocht iets feestelijks en schattigs en dat werd een berencupcake.” Ik kon het natuurlijk niet laten even het internet af te speuren en jawel! Ik vond de betreffende blog! Je leest hem hier! Enne, is hij niet superschattig?

©madebymriek.nl

©madebymriek.nl

Inmiddels is Marieke al heel wat ontwerpen verder. Ze weet dan ook heel duidelijk wat ze het leukste en het minst leuke vindt aan het ontwerpproces: “Het leukste is als lukt wat je in je hoofd hebt, het minst leuke is toch wel het papierwerk; uittypen van patronen”. Dat kan ik me helemaal voorstellen! Ik hou het dan ook maar gewoon bij het uithaken van een patroon :-). 
Voor de Amigurumi around the world cal ontwierp Marieke een megaschattige Mexicaan.

©echtstudio.nl

Jorge, want zo heet dit leuek mexicaantje is helemaal weg van Mariachi bands en het liefst zou hij erin mee spelen! Ik vroeg Marieke hoe ze op het idee kwam van een Mexicaan. Ze vertelt: “Ik ging op zoek naar een wereldburger met iets unieks, waar je hem/haar echt aan kan herkennen. Ik hou van kleurtjes dus het liefst ook met veel kleur. Zo kwam ik op een Mexicaan met een knalkleurige poncho en natuurlijk grote sombrero.” Dat is goed gelukt, vinden jullie ook niet?

Nu we alles weten over Marieke, vond ik het tijd voor wat korte stellingen en dilemma’s. Ready, set, go!

 Favoriete garen?

Qua katoen ga ik voor Phil Coton 3, lekker zacht als je een dekentje haakt voor een kleintje.

 Favoriete Kleur (om mee te haken)?

Regenboog kleuren.

Favoriete Haaksteek?

Granny square/stripe en de moss stitch. Beide kan je lekker haken zonder er echt bij na te hoeven denken.

 Favoriete vakantieland?

In mijn geval een eiland: Lanzarote!

 Wat is je grootste haakgeheim?

Laat het perfectionisme los (en ja, ik weet hoe lastig dat is). Maar juist dat ene foutje (dat alleen jij ziet), maakt jouw haakwerk uniek!

 Nooit meer haken OF nooit meer ontwerpen?
Hmm, lastig. Ik neig naar nooit meer ontwerpen, zodat ik nog wel de mooie dingen van andere ontwerpers kan haken. Als ik iets ontwerp, vind ik het ook het leukst om het zelf te haken, voor ik het patroon deel.

Garen dat uit zichzelf verandert in iedere kleur die je wilt OF nooit meer draadjes af hoeven hechten?

Ik ben erg fan van pixel haken en daarbij moet je veel draadjes afhechten. Als het precies op het juiste moment verandert van kleur, dan hoef ik ook niet af te hechten. Ik kan dan lekker pixel haken, al zal het het proces ook wel weer een stuk saaier maken… Dan ga ik toch voor nooit meer draadjes afhechten :-).

Al je steken hardop moeten tellen terwijl je haakt OF maar 1 kleur mogen gebruiken in je ontwerpen

Hardop tellen, ontwerpen in één kleur lijkt me een beetje saai.

 Nooit meer stekenmarkeerders of nooit meer een toerenteller?

Geen toerentellen, die gebruik ik toch al niet. Ik vergeet hem steeds te verzetten en dan twijfel ik of ik het wel gedaan heb. Uiteindelijk tel ik nog steeds alle rijen in mijn haakwerk na.

 Een oneindige draad OF een voorraad die zichzelf aanvult

Voorraad die zichzelf aanvult, maar dan wel in de kleuren die ik op dat moment nodig heb 😉

 Hoe zou je jouw haakstijl in drie woorden omschrijven?

 Kleurrijk, pixel fan en vrolijk.
Dat lijkt me een mooie afsluiting! Marieke, bedankt voor het interview en je leuke antwoorden! Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten op de amigurumidag! Wat zouden jullie antwoorden op de stellingen? Ik ben benieuwd!
 
Rating: 4.5. From 4 votes.
Please wait...