(Te) gekke garens: Holst Garn Coast

(Te) gekke garens: Holst Garn Coast

23 november 2016 0 Door Sietske Kooijman

Zoals jullie misschien al lazen in het artikel over de afterparty van de Knit en Knot, liep ik daar tegen het voor mij onbekende garenmerk Holst Garn aan. Ik was gelijk getriggerd door de grote knotten wol die Wol en Co bij zich had. Ik kreeg van beide kwaliteiten tien bolletjes mee om te testen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Eenmaal thuisgekomen begon het zoeken naar het juiste project. Vandaag lees je alles!

Holst Garn is te koop bij Wol & Co in wel 72 kleuren. Op de knit en knot waren Ineke en Sytske erg vriendelijk en kundig. Ik twijfel er niet aan dat dat bij online bestellingen ook zo is. Je kunt natuurlijk ook een kijkje gaan nemen in de winkel in Wormerveer! Het is wel handig als je dan van tevoren even contact opneemt, want er is niet altijd iemand aanwezig! Naast de verkoop van onder andere Holst Garn garen, heeft wol & co twee eigen breiboeken uitgebracht. De boeken zagen er prachtig uit: Draad! 1 en Draad! 2. In deze boeken worden de beginselen van het breien uitgelegd. Als je graag wilt leren breien (of het al kan en een basisboek wilt hebben), zijn dit ook zeker aanraders.

logo-wol-en-co

Je koopt Holstgarn per 10 gram voor €1,-, uiteraard kun je ook een hoger gewicht bestellen, maar de minimale afname is 10 gram. Op 10 gram zit ongeveer 70 meter garen. Ik besloot allereerst de combinatie van wol en katoen te testen, de Holst Garn Coast. Om precies te zijn, bestaat dit garen uit 45% katoen en 55% wol.  Volgens Sytske (tsja, met zo´n naam, kan je natuurlijk al niet meer stuk), zorgt deze combinatie ervoor dat het garen niet kriebelt, wat soms nog wel eens wil gebeuren bij wollen garens. Tijdens het uitzoeken van mijn kleurtjes, viel me op dat het garen zelf veel minder zacht was dan de voorbeelden die bij de stand hingen. Sytske vertelde me dat dit kwam door de manier waarop het garen verwerkt is. De draad wordt gesponnen en bij dat proces wordt spinolie gebruikt. Dit vormt een soort laagje om de draad heen, dat ervoor zorgt dat de draad mooier bij elkaar blijft. Dit zorgt er echter ook voor dat de draad nog niet zo zacht voelt als hij eigenlijk is. Na het verwerken van de draad, (Lees: als je project af is), moet je het wassen om de spinolie uit de draad te verwijderen. De draad wordt dan zachter en zet een beetje uit, waardoor je project een prachtig, vol karakter krijgt.

lgoog

Pfoeh, dat klonk wel spannend. Ik legde mijn kleurtjes op een mooie volgorde, opende ravelry en begon te zoeken. Ik was van plan een sjaaltje te maken, om te testen of het garen echt zo warm is, en misschien nog wel belangrijker… Niet prikt! Ik had ongeveer 700 meter garen en al snel kwam ik uit bij de Baktus sjaal, ontworpen door Daria Nassiboulina. Ik had al eerder van dit project gehoord, en het paste precies bij mijn wensen. Ik wilde graag een combinatie van open en dichte steken, om het resultaat van het wassen goed te kunnen zien. Ik ging dus vol goede moed van start. Maar naarmate ik vorderde, bedacht ik me dat het juist mooi zou zijn om een rechte sjaal te maken. Ik besloot dan ook het patroon om te zetten naar een rechte sjaal.

volgorde-kleuren

Via Instagram hield ik onze volgers op de hoogte van de vorderingen. Het ging supersnel. Eén bolletje van 10 gram bevat 70 meter, waardoor je makkelijk iedere keer een kleurtje op kunt haken. Juist doordat het garen niet zo zacht en fluffy is, kun je je steken goed zien en steek je haast niet door de draad. Ik haakte dit project met haaknaald drie, zoals aanbevolen door Holst Garn zelf. Dit lijkt me een prima maat, zeker als je weet dat het garen nog wat uitzet. Tijdens het haken, leek mijn project namelijk wel erg los te worden. Ook vond ik dat je de steken erg duidelijk kon zien, waar bij de meeste garens een steek snel wegvalt in het geheel.

132

Al snel was duidelijk dat ik niet alle tien de kleuren hoefde te gebruiken, omdat de sjaal dan veel te lang zou worden. Uiteindelijk gebruikte ik alleen de eerste zes kleuren. Plotseling besloot ik de sjaal dicht te haken, met een randje vasten, zodat het een col zou worden. Uiteindelijk heb ik de sjaal in twee en een halve dag gehaakt. Enne, voor de oplettende kijker… Ja, mijn draadjes zijn weggewerkt! Ik leer het nog wel eens :-).

mooi

Maar toen… Het spannendste gedeelte van dit project. Het wassen. Ik vind dat toch altijd een beetje eng, jullie niet? Ik vulde een emmer met warm water en deed er een scheutje Eucalan bij. Ik liet mijn werk erin zakken en toen was het wachten… Een half uur om precies te zijn. Na een half uur mocht mijn werk uit het eucalanbad en rolde ik het ergste vocht eruit tussen twee handdoeken.

drogen

Nieuwsgierig als ik ben, moest ik natuurlijk gelijk het resultaat bekijken… Zowaar, het lijkt te werken. Maar om het verschil goed te kunnen zien, moet ik even wachten tot het garen helemaal droog is!

drogen-2

Natuurlijk loop ik iedere vijf minuten naar de stoel waar mijn werk ligt te drogen om te kijken of ik al verschil zie… en verrek! Het werkt echt!

Voor het wassen

Voor het wassen

Na het wassen

Na het wassen

Het is lastig op foto te vangen, maar er is wel degelijk een verschil te zien. Na het wassen zijn de steken veel dichter geworden en het project is tien keer zo zacht. Wat gaaf zeg, dat het werkt!

voor wassen

voor wassen

Na wassen

Na wassen

Mijn eindconclusie: Holst Garn Coast is een heel leuk garen om mee te werken. Ik denk dat het ook voor beginnende breiers of hakers erg geschikt is, juist omdat je je steken goed kunt zien. Een ander voordeel is dat het garen per gewicht verkocht wordt. Je kunt dus ook een klein beetje aanschaffen, waar je bij veel andere merken gelijk vast zit aan het aantal meters dat op de bol zit. Een dikke 9 dus!

Holst Garn is verkrijgbaar bij Wol & Co! Zeker een aanrader voor de feestdagen, of gewoon om jezelf eens lekker te verwennen. De andere kwaliteit Holst Garn garen: Holst Garn Supersoft, de pure wollen variant, gaat Diana voor jullie testen en zal voorbij komen in haar updates. We hebben nog lang niet genoeg van dit mooie nieuwe garen! We willen graag Wol & Co erg bedanken voor de mogelijkheid dit garen uit te testen. Het is zeker niet voor het laatst!

Rating: 4.0. From 1 vote.
Please wait...