Update 25 – Een nieuwe uitdaging

Update 25 – Een nieuwe uitdaging

15 oktober 2016 1 Door Sietske Kooijman

En weer een week voorbij! Afgelopen week was een drukke week, waarin ik veel werkte en veel leerde voor mijn tentamen. Toch heb ik wonderbaarlijk veel gehaakt! Ik hakte de knoop door en bestelde de Mystery Blanket breien, haakte aan mijn Lossen&vasten-deken en maakte weer grannys voor de Scheepjescal en de Mystery Blanket. Kijk je mee? 

Mystery Blanket Haken

Wat ben ik blij met dit project! ik hou ontzettend van paars en roze en dat komt volop terug in de blokjes. In combinatie met oranje, crème en grijs helemaal mijn deken dus! Afgelopen week kwamen er weer drie blokjes bij, wat een totaal van 6 blokjes maakt. Dit zijn ze!

mb-totaal

Het lijkt net of het paarse vierkantje linksonder groter is dan de rest, maar in werkelijkheid zijn ze allemaal precies even groot! Ik ben er nog niet over uit welk vierkantje nou het mooiste vind, dus hier zijn ze alle drie apart:

blokje-6

Het oranje blokje is gehaakt met Phildar Partner 3,5. Wat haakt dat garen heerlijk weg zeg! Ik vond in eerste instantie de draad wat slap gedraaid, waardoor je de losse draadjes goed ziet zitten. Ik was dus een beetje bang dat ik iedere keer door de draad zou steken. Dat gebeurde niet, in tegendeel zelfs! Het blokje gleed zo van mijn naald! Het patroon is niet heel moeilijk en geeft een superleuk effect!

blokje-5

Het paarse blokje is gehaakt met Lana Grossa Cool Wool. Dat merino-garen weet je wel, dat ook in de review van een paar weken geleden voorbij kwam! Ik had het garen toen al een dikke zeven gegeven, maar misschien wil ik daar nog wel op terugkomen… in positieve zin dan. Het garen is wel elastisch, waardoor je het risico hebt dat je blokje in elkaar trekt als je te strak haakt. Losjes haken dus!

blokje-4

En dan dit vrolijke blokje. Hij is gehaakt met maar liefst vier verschillende bolletjes: Phildar partner 3,5; Lana Grossa Cool Wool, Phildar Phil douce en Phil soft +. Het middelste, fluffy blokje wordt eerst gehaakt en tijdens het haken maak je de overige blokjes eraan vast. Dit was niet per se heel moeilijk, maar wel een priegelwerkje. Door het fluffy garen, lijkt het net of het blokje bovenop het werk ligt. Heel leuk!

Het eerste deel van de mystery blanket bestaat uit acht blokjes. Nog twee te gaan dus! 1 November komen pas de volgende patronen vrij, dus ik moet even rustig aan doen!

Mystery Blanket Breien

Ik vertelde jullie vorige week al dat ik overwoog een nieuwe uitdaging aan te gaan: breien! Dezelfde avond hakte ik de knoop door en bestelde ik de Mystery Blanket breien. Ook in de kleur fire, zodat ik het goed kon vergelijken. Dit leverde een bijkomend voordeel op. Ik hoefde niet te wachten tot mijn pakket binnen was. Ik kon aan de lijst aflezen welke garens er in het pakket zitten, dus ik kon vast wel een bolletje uit mijn haakpakket “lenen”. Om te zorgen dat een verschil in kleurbad niet enorm op zou vallen, koos ik voor het gemêleerde bolletje. Tot mijn grote verrassing had ik al na een paar minuten toegang tot de patronen, ik kon dus va start! Zo gezegd, zo gedaan.

Breinaalden op zolder achter de rotzooi vandaan gevist: Check, Greys anatomy op automatisch afspelen: Check, Patroon op de Ipad: check, let’s go. Helaas, de eerste avond heb ik het werk geloof ik wel dertig keer uitgehaald. Ik raakte steken kwijt, ik kreeg de naald niet door twee steken heen, ik vergat een omslag enzovoort enzovoort. Ik had niet verwacht dat het gelijk goed zou gaan, maar ik merk wel dat het haken me helpt. Ik heb meer inzicht in wat een draad doet en hoe een handwerk opgebouwd is. Toch wilde het niet lukken. Gefrustreerd en een beetje bang voor een grote faalervaring ging ik maar naar bed! De volgende dag besloot ik nog een poging te wagen, maar nu wat meer gefundeerd (ik moest ten slotte eigenlijk leren… Ik heb mijn tentamen gehaald, dus nu mag ik het zeggen ;-)), ik fietste naar de garenwinkel in Kaatsheuvel: ‘T allegaertje, waar ik heel leuk geholpen werd. Ze adviseerden me daar rondbreinaalden te proberen. Dat is net een andere manier van het vasthouden van je naalden, die meer weg heeft van haken (daar houd je je haaknaald ten slotte ook niet onder je oksel). Ik had goede hoop dat dit advies, in combinatie met een betere kwaliteit naalden (met de haaknaalden van de action kan ik ook niet haken), een hoop goed zou maken. Thuis kwam ik een blogpost tegen over continentaal breien. In plaats van je draad in je rechterhand te houden, waarbij je dus steeds het werk los moet laten om de draad om te slaan, houd je de draad in je linkerhand en haak je je breinaald erlangs. Hee, haken, dat klonk alsof het iets voor mij was. Ik probeerde het en jawel, het lukte! Ik kwam al een hele hoop naalden verder dan de vorige avond. Dat vind ik namelijk wel een nadeel van breien, je haalt het niet zo makkelijk uit. Als ik mijn haakwerk niet mooi vind, geef ik een rits aan mijn werkdraad en kan ik gewoon weer verder waar ik was. Bij breien gaat dat natuurlijk niet. Enfin, voordat dit een wel héél lang verhaal wordt, dit is het resultaat! Verre van perfect, maar voor een eerste breiwerkje ben ik best trots op mezelf!

mb-breien

Het vierkantje is diagonaal gebreid, waardoor je in de eerste helft meerdert en in de tweede helft mindert. Dat minderen ging niet helemaal goed, waardoor ongeveer halverwege de voorkant en de achterkant omgewisseld zijn. Het verschil is niet heel groot, maar wel zichtbaar van dichtbij. Ach, een kniesoor die daar op let. En het is en blijft handwerk!

mb-breien-detail

Het breiwerk van dichtbij. Hier zie je goed de structuur van het blokje. Erg mooi vind ik zelf!

breien-vs-haken

Dit kon ik natuurlijk niet laten, het haak en het breiwerk naast elkaar… zie jij t verschil?

Scheepjescal 2014

Het was niet alleen maar mystery-blanket wat de klok sloeg afgelopen week (hoewel…). Er kwamen weer twee blokjes bij bij de scheepjescal.

scheepjes

De tussenstand: 18 van de 60 blokjes! Het begint er op te lijken! Dat ene donkerroze vierkantje moet ik nog steeds over doen in het blauw, dan kan ik écht gaan kijken naar de kleurvolgorde!

Lossen en vasten cal

Ten slotte haakte ik aan het begin van de week nog een paar toeren aan de lossen en vasten deken!

lossen-en-vasten

De deken is al bijna even breed als de eettafel! Ik moet binnenkort echt beginnen met het afhechten van de draadjes, want als ik dat tot het einde bewaar komt het er nooit meer van (ik denk zomaar dat er over drie weken nog niks afgehecht is, jullie wel?).

Dat was hem voor deze week! Morgen neemt Diana jullie mee naar het Wolhalla Eindhoven (of juist niet…) en maandag kun je de update van Diana lezen. Zijn jullie ook zo benieuwd hoe het met haar deken is? Volgend weekend draaien we de rollen even om! Diana’s update komt online op zaterdag en ik blog op maandag. Komende week ben ik namelijk weer een weekje bij Heppie, waardoor ik geen tijd heb om te haken. De zaterdag na mijn kamp heb ik een haakdagje ingepland, Me, myself and my yarn! het resultaat daarvan gaan jullie dus zeker zien!

No votes yet.
Please wait...