Wolhalla: Londen

Wolhalla: Londen

8 december 2016 3 Door Sietske Kooijman

Vandaag is het tijd voor een nieuwe editie van Wolhalla. Waar we een paar weken geleden aftrapten met Eindhoven, werd het tijd voor een nieuwe editie. Vandaag staat geheel in het teken van Londen! We kregen vanuit ons werk de kans om een dagje te gaan kerstshoppen in Londen. Twee nachten doorhalen in de bus, in dertig uur heen en weer! Maar we hadden het er voor over. Gelijk begonnen bij mij natuurlijk de radartjes te draaien, ik zocht op wat voor wolwinkels er zijn in Londen en gewapend met die informatie gingen we op weg.

I knit London

Onze eerste stop was I knit London, makkelijk te vinden door zijn knalgele gevel. De winkel is gelegen vlakbij het grote station Waterloo!

Een echt wolwinkeltje, zoals je ze in Nederland ook wel ziet. Natuurlijk wel met een ander assortiment. Ik merkte dat de winkels in Engeland sowieso meer gericht waren op breien en minder op haken.

Ze hadden hier veel voor mij onbekende merken, waaronder Debbie Bliss, Alafloss Lopi en three bears yarn. Ze hadden ook geweldige bolletjes van I knit or dye (alleen die naam al!), prachtige handgeverfde bolletjes in allerlei kleuren. Ik had hier foto’s van gemaakt, maar die zijn helaas verdwenen. Hier hadden ze onder andere een superleuke sjaal van gemaakt.

Daarnaast hadden ze het bekende Japanse garen Noro. In Nederland niet te betalen, in Engeland ook niet, maar wel een stuk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast waren de bolletjes nu afgeprijsd van £10,- voor £7,-. Dat is nog steeds ongeveer €8,50. Niet goedkoop dus, maar ik wilde wel eens kijken of alle verhalen waar zijn.

Hier kunnen jullie dus binnenkort een artikel over verwachten.

Naast alle bolletjes hadden ze ongelooflijk veel handwerkboeken. Daaraan merk je wel dat het handwerken in Engeland veel meer leeft dan in Nederland. Waar je in de meeste wolwinkels één schap met boeken hebt, stonden hier 3 kasten vol!

Eindoordeel: Een leuk winkeltje, met een goed assortiment. Leuk om eens rond te kijken als je in de buurt bent, zeker als je (ook) van breien houdt. Een minpuntje: Waar ik in Nederland eigenlijk altijd heel goed en vriendelijk geholpen word in garenwinkels, was dat hier niet het geval. De medewerker was ook niet onvriendelijk hoor, maar hij had niet het enthousiasme waardoor ik vaak geraakt word in dit soort winkeltjes.

John Lewis

Op naar stop 2. Midden op Oxford Street vind je het grote warenhuis John Lewis. Je kunt dit warenhuis vergelijken met de bijenkorf en de V & D. Je vind er alles wat je nodig hebt. Er is zelfs een mega-handwerkafdeling. Dat kun je je in Nederland niet voorstellen wel?

Hier hadden ze vooral de grote merken, denk aan Rowan en Adriafil, maar ook hun eigen John Lewis-garen. Ik word helemaal gelukkig als ik hier tussendoor loop (en als ik de foto’s terugkijk). Ik vind het heerlijk om zo tussen de bollen door te struinen en lekker overal aan te pakken. Midden op de afdeling stond een grote tafel, waar je lekker kon gaan zitten breien en haken en advies kon vragen over patronen, steken en kleuren!

Ze hadden een aantal bijzondere artikelen in hun assortiment. Wat denk je bijvoorbeeld van deze breinaalden voor kinderen:

Hoe leuk is het dan om als kind te leren breien. Ik had het in ieder geval geweldig gevonden.

En hoe tof is het om zo al je kleine accesoires op te ruimen? In het Engels noemen accesoires (denk aan schaartjes, stekenmarkeerders, stopnaalden en alle andere spullen die je altijd kwijt bent) haberdashery. Klinkt leuk vinden jullie ook niet? In dit huisje kun je alles kwijt!

Ik wist me te bedwingen om iets te kopen, dus gewapend met mijn foto’s op zak, ging ik op weg naar stop nummer 3: Loop, de wolwinkel gelegen in Camden Town. Na een hoop gezoek, allebei een beetje groggy door een nacht zonder slaap en de honger, vonden we uiteindelijk het juiste metro-station. De winkel zou liggen in Camden Passage en ik had er veel goeds over gelezen. Na een tijdje gezocht te hebben, lukte het maar niet om het te vinden. Van te voren had ik al tegen Erik gezegd, zul je zien… lopen we een hele tijd te zoeken, is hij dicht. Dat had ik af moeten kloppen… Er was een klein stukje straat afgesloten door de politie in verband met wateroverlast…. Drie keer raden waar we moesten zijn… Juist! Superbalen natuurlijk. Vroeger als we op vakantie waren, deden we altijd bewust iets niet, wat we wel van plan waren: “want dan moeten we nog een keer terug”. De volgende keer dat we in Londen zijn, wordt dit dan ook mijn eerste stop!

We besloten in Camden Town iets te eten en daarna nog even terug te gaan naar Oxford Street, ik was namelijk vergeten om een foto te maken bij John Lewis… Dat was natuurlijk niet slim (in meerdere opzichten ;-). Je voelt hem natuurlijk al aankomen: Ik kon me niet bedwingen toch een paar bolletjes mee te nemen. Binnenkort staat er een review op het programma over verschillende glittergarens…

Blame me! Daarnaast kocht ik ook nog twee zakjes met belletjes, voor de kerstprojecten! Binnenkort lezen jullie daar meer over! Met dat middelste garen hadden ze in de winkel trouwens deze geweldige egels gebreid:

De gouden egel was ongeveer zo groot als de tafel, ik gok zeker een meter bij een meter. Ik twijfelde nog even of ik het patroon mee zou nemen, maar dit gaat mijn niveau van breien echt te boven! Misschien ooit!

Eindoordeel: Een must-see als je in Londen bent. Een mooie afdeling, ruim opgezet, met goede kwaliteit bollen. Wel echt een warenhuis, dus als er niemand is aan de workshoptafel, is er geen kundig personeel die je kan helpen met bijvoorbeeld patronen.

Toen zat het er echt op! We maakten ons op voor weer een nachtje bus, en thuisgekomen, moesten we eerst even bijslapen. Dat is inmiddels gelukt, en nu alles op de foto staat, kan ik lekker aan de haak!

 

 

 

Rating: 4.0. From 1 vote.
Please wait...