Kraken of aanhaken: Haakapp Yarnie

Kraken of aanhaken: Haakapp Yarnie

14 december 2016 1 Door Sietske Kooijman

Een maand of wat geleden kwam de breiclub met goed nieuws. Ze stonden op het punt om een revolutionaire haak- en brei-app te lanceren: Yarnie. Je kunt hiermee je wolvoorraad bijhouden en je projecten managen. Daarnaast raak je nooit meer de tel kwijt door de handige toerenteller. Is het echt zo handig als het klinkt? Ik probeerde het een maand uit voor je.

Algemene informatie

Yarnie! is te verkrijgen in de appstore en de google-playstore. De basisapp is gratis, maar je kunt hem uitbreiden voor €0,99. Je hebt dan geen reclame meer en kunt ongelimiteerd projecten toevoegen. Ik heb de gratis versie gebruikt voor mijn review.

Inhoud

Zodra je de app opent, heb je drie opties: kiezen voor het toevoegen van een project, het toevoegen van een garen of het openen van een toerenteller.

Toevoegen project

Als je een project toe wil voegen, doe je dit in twee stappen. In het eerste scherm kies je een naam voor je project en maar je een keuze voor haken of breien.

Als je dit gedaan hebt kom je in een scherm waar je ontzettend veel informatie over je project kunt toevoegen. Ik neem jullie even mee.

 • Categorie – leuke toevoeging, maar ik begrijp niet helemaal over wat voor soort categorieën ze het hebben… Voor zover ik uitgevonden heb, worden je projecten ook niet op categorie gesorteerd.
 • Bron – heel fijn… hoe vaak gebeurt het niet dat ik ooit, ergens een prachtige deken tegenkwam en twee weken later het hele web afzoek naar dat ene linkje… Fijn dat je hem nu even snel op kunt slaan.
 • Stekenproef – Hm, erg handig… maar ik behoor tot het eigenwijze deel van de mensheid dat nooit een stekenproef doet (shame on me!).
 • Gemaakt voor – Leuk om het te bewaren als dagboekje. Ik schrijf het nu ook in mijn huidige haakdagboek als ik een project af heb, wat het uiteindelijke doel is.
 • Afmetingen
 • Naalddikte – Onmisbaar… Ik vergeet ALTIJD met welke naald ik een project gehaakt heb, zeker als ik het een tijdje laat versloffen (wat natuurlijk regelmatig gebeurt bij mij)
 • Notities – Fijn om extra aantekeningen te kunnen maken, maar ik heb het tot nu toe niet gebruikt.
 • Garens – Onmisbaar natuurlijk.
 • Foto’s – Leuk om zo je project te kunnen zien groeien. Ik zet hier de foto’s in uit mijn wekelijkse updates van het betreffende project. Ik kan me ook voorstellen dat je het gebruikt om foto’s te maken van lastige steken, om bijvoorbeeld te onthouden hoe je je naald in moet steken.
 • Beschrijving

Toevoegen Garen

Ook als je een garen toe wil voegen, kun je erg veel informatie kwijt.

 • Kleur
 • Gewicht/Lengte – Fijn om deze informatie erbij te hebben, zo hoef je niet helemaal naar zolder te lopen om te kijken wat er ook alweer op het labeltje stond.
 • Samenstelling
 • Gekocht bij – leuke toevoeging. Fijn als je bollen tekort komt, of er is iets mis met je bol, knoopjes in de draad bijvoorbeeld. Zo weet je direct met wie je contact moet opnemen.
 • Merk
 • Notities
 • Foto’s – Handig, ik heb een foto gemaakt van de bol en het etiket.

Toerenteller

Op de toerenteller heb ik eigenlijk niks aan te merken. Hij heeft een grote knop, zodat je niet zo makkelijk mis tikt. En als je op de refresh-toets drukt, vraagt hij om een extra bevestiging, zodat je niet per ongeluk al je toeren verwijdert. Dan ben je nog verder van huis!

Waar word ik blij van?

Ik word eigenlijk blij van de hele app. Hoewel ik wel een paar verbeterpuntjes heb, zijn dat kleine dingetjes. De basis steekt goed in elkaar. Wat ik vooral erg fijn vind, is dat je alles aan elkaar kunt linken. Je kunt dus het garen uit je yarnstash linken aan een specifiek project en per project een toerenteller starten. Zo heb je alles bij elkaar en hoef je nooit meer te zoeken naar welk garen je ook alweer gebruikte voor dat specifieke project dat al een jaar op de Work-in-Progress-stapel ligt. Omdat je voor ieder project een toerenteller hebt, zit je ook nooit meer met de ellende dat je je toerenteller moet resetten als je aan een ander project verder gaat en alsnog je toeren ergens op moet kalken (of ben ik de enige, die met 100 projecten tegelijk bezig is?).

Wat mis ik

Hoewel ik zeer enthousiast ben, zijn er wat kleine dingetjes die de app nog fijner zouden maken dan hij al is. Misschien iets voor een update. kleine disclaimer: Ik ben een computer-noob en van programmeren heb ik al helemaal geen kaas gegeten (ik lust niet eens kaas). Ik verwoord hier dan ook alleen wat ik handig zou vinden. Hoe makkelijk of moeilijk dat is te verwezenlijken, laat ik graag aan de maker van de app :-).

 • Ik heb de app op zowel mijn telefoon als mijn iPad staan, maar dit zijn aparte apps. Het zou fijn zijn als je via iCloud, de informatie uit de ene app automatisch over kan zetten naar de andere app.
 • Ik ben een sucker voor lijstjes en categorieën, het liefst zo georganiseerd en gestructureerd mogelijk… Ik zou het dan ook fijn vinden als je de garens per merk bij elkaar kon zetten, en per garen een specificatie per kleur kan maken. Nu moet je per kleur een nieuw garen aanmaken, zodat het wat onoverzichtelijk wordt als je veel garens in je bibliotheek zet.
 • Wat ik echt mis in de garensectie is een extra vakje waar je de kleurnummers en het verfbad in kunt vullen. Ik raak regelmatig de labels van mijn garen kwijt en in de winkel kan ik me vaak de kleur niet goed herinneren, als ik moet kiezen tussen vijftig tinten grijs ;-). Om nou je hele project mee te slepen, vind ik ook weer zo’n ding, fijn als je dat gewoon op je telefoon even op kunt zoeken. Hierop aanvullend zou het ook fijn zijn om de naalddikte voor het betreffende garen in te kunnen vullen.
 • Ik zou het leuk vinden om een soort wishlist-functie in de app te hebben, waar je alle projecten die je ooit nog wilt maken, kwijt kunt. Waar je de bron kunt noteren, het aantal bollen (of meters) dat je nodig hebt en een foto. In principe kan dit natuurlijk nu ook, door er een nieuw project van te maken. Maar mijn wishlist-boekje is een beetje mijn heilige graal, wat ik regelmatig doorlees en aanvul met nieuwe projecten. Dat verdient een eigen categorie wat mij betreft.
 • Omdat er zoveel functies in deze app zitten (en er wat mij betreft nog heel veel bijkomen), kan het wat onoverzichtelijk worden. Er zijn een aantal vakjes, die ik standaard niet invul. Om mijn gestructureerde ik gerust te stellen, zou ik deze het liefst ook niet zien. Als je ze dan wel weer wilt gebruiken, voeg je ze gewoon weer toe.

 

Eindconclusie

Dan nu de hamvraag: Kraken of Aanhaken. Gaat de app mijn geliefde haakdagboekje vervangen? Lastig! De app heeft zeker erg veel handige functies, die ik niet in mijn haakdagboek kwijt kan (dan zou ik er heel snel doorheen vliegen). Ik zal de app dan ook met liefde blijven gebruiken. Wat dat betreft is het dus een absolute aanhaker. In combinatie met mijn haakdagboek dan wel, want de magie van pen en papier wil ik in deze digitale wereld toch niet kwijt!

Rating: 4.3. From 3 votes.
Please wait...